Κριτική Ταινίας : Alita: Battle Angel

Το Alita : Battle Angel (Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης) του Robert Rodriguez είναι μια διασκεδαστική ταινία επιστημονικής φαντασίας σε ένα δυστοπικό περιβάλλον με απίστευτα οπτικά εφέ αλλά συνηθισμένη και συμβατική για το είδος της πλοκή.

Όταν η Alita ξυπνά χωρίς να θυμάται ποια είναι σε έναν μελλοντικό κόσμο που δεν αναγνωρίζει, την περιμαζεύει ο Ido, ένας ευγενικός επιστήμονας που αντιλαμβάνεται ότι κάπου μέσα σε αυτό το ανθρωποειδές κρύβεται η καρδιά και η ψυχή μιας νεαρής γυναίκας με ξεχωριστό παρελθόν. Καθώς η Alita μαθαίνει να περιπλανιέται στη νέα της ζωή και στους επικίνδυνους δρόμους της Iron City, ο Ido προσπαθεί να την προφυλάξει από το αινιγματικό παρελθόν της, τη στιγμή που ο «περπατημένος» νέος της φίλος Hugo είναι διατεθειμένος να τη βοηθήσει να ξυπνήσει τις μνήμες της. Μόνο όταν οι φονικές και διεφθαρμένες δυνάμεις της πόλης καταδιώκουν την Alita, εκείνη ανακαλύπτει ένα στοιχείο για το παρελθόν της – έχει μοναδικές πολεμικές ικανότητες και αυτοί που είναι στην εξουσία θα κάνουν τα πάντα για τις υποτάξουν. Αν καταφέρει να τους ξεφύγει, ίσως να είναι το κλειδί για τη σωτηρία των φίλων της, της οικογένειάς της και του κόσμου που έμαθε να αγαπά.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ταινία οπτικά απίστευτα εντυπωσιακή, καλοφτιαγμένη και με εξαιρετικές σκηνές δράσης. Το σενάριο όμως του James Cameron και της ελληνικής καταγωγής Laeta Kalogridis δυστυχώς απλά εξυπηρετεί τα κλισέ μια ταινίας στούντιο που αποσκοπεί σε συνέχειες. Μια αντικλιματική τελευταία σκηνή στην προσπάθεια να τραβήξει το ενδιαφέρον για την συνέχεια και μια ιστορία αγάπης δομημένη άτσαλα ενισχύουν την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια ταινία ευθαρσώς στημένη για την παραγωγή ενός franschise και με σκοπό να παρουσιάσει όσο περισσότερα μπορεί κατά την διάρκεια της και όχι μια ολοκληρωμένη ιστορία.

Ο σχεδιασμός της παραγωγής όμως είναι αριστουργηματικός δημιουργώντας χαρακτήρες anime τόσο ζωντανούς και αληθινούς σε έναν κόσμο φανταστικό. H Rosa Salazar ως Alita μοιάζει πραγματική μέσα σε αυτό το ιδιόμορφο σύμπαν και ενισχύεται από την ερμηνεία της ηθοποιού που φέρνει αληθινά συναισθήματα μέσα σε αυτό το τεχνητό περιβάλλον. Το καστ στο σύνολο του είναι εξαιρετικό όπως και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, όμως χάνεται λόγο της συμβατικής γραφής των χαρακτήρων που μοιάζουν να έχουν μια έλλειψη πραγματικού στόχου και απλά να υπάρχουν στην ιστορία για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ερωτήσεις και να εισάγουν δεδομένα χωρίς να μπορούν να προχωρήσουν πραγματικά.

Alita : Battle Angel (Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης) του Robert Rodriguez είναι μια όμορφα σχεδιασμένη, εκθαμβωτική αλλά κλισέ ταινία δράσης.

Σκηνοθεσία:Robert Rodriguez

Πρωταγωνιστούν: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Ed Skrein, Jackie Earle Haley και Keean Johnson

Στους Κινηματογράφους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ