Κριτική Ταινίας : Aquaman

Το Aquaman του James Wan είναι μια επική περιπέτεια φαντασίας. Διασκεδαστική και πολύχρωμη οπτικά, σε αντίθεση με τις άλλες ταινίες της DC, αλλά βασισμένη σε κλισέ σεναριακές νόρμες, καταφέρνει να κερδίζει παροδικά τις εντυπώσεις.

Μια περιπέτεια που εκτυλίσσεται στον αχανή, οπτικά εκπληκτικό, υποβρύχιο κόσμο των επτά θαλασσών, το Aquaman αφορά την ιστορία του μισού-ανθρώπου, μισού- Ατλάντειου Arthur Curry, ο οποίος εξερευνά το ταξίδι της ζωής του. Ένα ταξίδι που δεν θα τον αναγκάσει απλώς να αντικρίσει τον πραγματικό του εαυτό, αλλά και να ανακαλύψει αν είναι άξιος να γίνει αυτό για το οποίο γεννήθηκε, να γίνει ένας βασιλιάς.

Αν και πίσω από την ταινία Aquaman υπάρχει μια πλούσια μυθολογία η οποία προσφέρει και αναδεικνύει ένα πλήθος χαρακτήρων, η ιστορία της παραμένει κλασική. Ένα κληρονόμος που είναι απρόθυμος να πάρει το θρόνο και ένας ανταγωνιστής συγγενής που προσπαθεί να σφετεριστεί την εξουσία του, φέρνοντας την καταστροφή. Από το Lion King μέχρι τον Thor και τον Black Panther, η ιστορία αυτή έχει ξαναειπωθεί. Και σε αυτή την περίπτωση, ο κακός της ιστορίας δεν είναι τόσο χαρισματικός όσο ο Loki ή ο Killmonger, με αποτέλεσμα το ταξίδι του ήρωα να γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο χωρίς την ύπαρξη ενός άξιου ανταγωνιστή να αμφισβητήσει την κυριαρχία του, έστω και επιφανειακά.

Η ταινία έχει αφηγηματικά ζητήματα, με πολλές αναδρομές που δεν εξυπηρετούν περαιτέρω την δομή της και ένα υποσενάριο που είναι εντελώς περιττό. Η μεγάλη διάρκειά της δεν λειτουργεί υπέρ της, αλλά σίγουρα η ταινία είναι αρκετά φιλόδοξη και διασκεδαστική για να μπορέσουν να ξεπεραστούν αυτά τα ζητήματα.

Το καστ της ταινίας είναι πολύ δυνατό με την Nicole Kidman και τον Willem Dafoe να έχουν υποστηρικτούς ρόλους. Ο πρωταγωνιστής, Jason Momoa, χρησιμοποιεί την εμφάνιση του και το χιούμορ του σε έναν ρόλο που του ταιριάζει απόλυτα, ενώ και η χημεία του με την κινηματογραφική σύζυγο του, Amber Heard, λειτουργεί θετικά στην ταινία. Οι σκηνές δράσης είναι το ατού του Aquaman, αν και η χρήση CGI είναι αρκετές φορές υπερβολικά εμφανής και εκτεταμένη, με τα χρώματα και τα πολύ εντυπωσιακά γραφικά να δημιουργούν μια αξιοσημείωτη κινηματογραφική εμπειρία. Μουσικά, η ταινία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κύμα της εποχής και να ντύσει τις σκηνές της με ήδη γνωστά τραγούδια, κάτι που άλλοτε κάνει επιτυχημένα και άλλοτε αμφισβητήσιμα.

Το Aquaman του James Wan είναι μια ευχάριστη κλασική ταινία υπερηρώων που δεν παίρνει τον εαυτό της σοβαρά, αφηγηματικά προβλέψιμη άλλα οπτικά εντυπωσιακή.

Σκηνοθεσία: James Wan

Πρωταγωνιστούν: Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Patrick Wilson, Dolph Lundgren, Yahya Abdul-Mateen II και Nicole Kidman

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..