Κριτική Ταινίας : Dark Phoenix

Το Dark Phoenix (X-Men: Ο Μαύρος Φοίνικας) του Simon Kinberg είναι μια δυναμική, πιστή στο ύφος των κόμικς, ταινία υπερηρώων που κλείνει απογοητευτικά το franchise των X-men, με ένα συγκεχυμένο σενάριο και μην μπορώντας να εκμεταλλευτεί το ταλέντο των πρωταγωνιστών της.

Η ιστορία της αγαπημένης ηρωίδας των X-MEN, Jean Grey, καθώς εξελίσσεται στον εμβληματικό Dark Phoenix Μαύρο Φοίνικα. Κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης αποστολή διάσωσης στο διάστημα, η Jean βάλλεται από μια κοσμική δύναμη που τη μεταμορφώνει στην πιο ισχυρή μεταλλαγμένη που έχει υπάρξει ποτέ. Παλεύοντας με την ασταθή και αυξανόμενη δύναμή της αλλά και τους προσωπικούς της δαίμονες, η Jean βγαίνει εκτός ελέγχου και φέρνει στο χείλος της διάλυσης την οικογένεια των X-MEN αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτή είναι η πιο έντονη και συναισθηματική ταινία X-MEN που έγινε ποτέ. Είναι η κορύφωση των 20 χρόνων ταινιών X-MEN, με την οικογένεια των μεταλλαγμένων που γνωρίζουμε και αγαπάμε να πρέπει να αντιμετωπίσει τον πιο ολέθριο εχθρό μέχρι τώρα – έναν από αυτούς.

Το κυριότερο ελάττωμα της ταινίας Dark Phoenix είναι ότι στην προσπάθεια αναζωογόνησης του franchise παίρνει τον εαυτό της πολύ σοβαρά, προσπαθώντας να αποκτήσει ένα σκοτεινό ύφος, αποβάλλοντας έτσι τα στοιχεία που κάνουν μια ταινία υπερηρώων εν γένη διασκεδαστική. Η κακιά της υπόθεσης δεν αποτελεί ποτέ αρκετά σημαντική απειλή με τον μονοδιάστατο χωρίς συναισθήματα χαρακτήρα της. Αντίθετα η ταινία επικεντρώνεται στο ταξίδι ενηλικίωσης της Jean Grey και στον αγώνα της να κατανοήσει τoν εαυτό της, χωρίς όμως να έχει φροντίσει να εισάγει τον χαρακτήρα με τέτοιο τρόπο ώστε να δικαιολογεί τις πράξεις της. Με ένα αδιάφορο και μπερδεμένο σενάριο, μέτρια σκηνοθεσία, αλλά με την εξαιρετική μουσική του Hans Zimmer, η ταινία προσπαθεί να ισορροπήσει μια ιστορία αναζήτησης της αλήθειας, με μια ταινία με έντονα στοιχεία τρόμου αλλά και πολλά φεμινιστικά μηνύματα, όπως και με σκηνές δράσης που αποτυγχάνουν να επωφεληθούν από τις δυνάμεις και την συναισθηματική κατάσταση των χαρακτήρων.

Το καστ στο σύνολο του είναι αξιοπρεπές, αποτελούμενο από πολυβραβευμένους και μεγάλους σταρ. Η Sophie Turner έχει μια εξαιρετικά καλή παρουσία, ακόμα αν και η Dark Phoenix πλευρά του χαρακτήρας της δεν μοιάζει ολοκληρωμένη. Οι McAvoy και Fassbender όσο ταλαντούχοι και να είναι μοιάζουν στάσιμοι χωρίς να μπορούν να δώσουν κάτι παραπάνω σε αυτούς τους ρόλους. Η Jessica Chastain πέφτει θύμα του μονόπλευρου χαρακτήρα της, ενώ η Jennifer Lawrence δεν προσπαθεί καν κατά την διάρκεια της μικρής παρουσίας της.

Το Dark Phoenix (X-Men: Ο Μαύρος Φοίνικας) του Simon Kinberg, η ταινία που κλείνει την σειρά ταινιών Χ-ΜΕΝ, είναι μια ταινία που σέβεται τους χαρακτήρες της αλλά δεν καταφέρνει να κερδίζει το ενδιαφέρον.

Σκηνοθεσία: Simon Kinberg

Πρωταγωνιστούν: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Sophie Turner, Tye Sheridan, Alexandra Shipp και Jessica Chastain

Στους Κινηματογράφους!