Κριτική Ταινίας : Doctor Sleep

To Doctor Sleep (Δόκτωρ Ύπνος) του Mike Flanagan είναι μια συμπαγής ταινία τρόμου, βίαιη άλλα μπερδεμένη τονικά, προσπαθεί να ενταχθεί στο περιβάλλον της Λάμψης του Kubrick χωρίς να φτάνει ποτέ στο ύψος της.

Η ταινία “Doctor Sleep (Δόκτωρ Ύπνος) συνεχίζει την ιστορία του Ντάν Τόρανς, 40 χρόνια μετά την τρομακτική διαμονή του στο Overlook Hotel, στην ταινία The Shining. Εξακολουθώντας να φέρει το ψυχολογικό τραύμα που υπέστη ως παιδί στο ξενοδοχείο Overlook, ο Νταν Τόρανς προσπαθεί να βρει την εσωτερική του ηρεμία. Όμως αυτή «διαλύεται» όταν συναντά την Άμπρα, μία θαρραλέα έφηβη που διαθέτει ένα υπερφυσικό χάρισμα, γνωστό ως “λάμψη”. Η Άμπρα συνειδητοποιεί αμέσως ότι ο Νταν έχει την ίδια υπερφυσική δύναμη με εκείνη, τον αναζητά, ζητώντας απελπισμένα τη βοήθειά του προκειμένου να πολεμήσει την ανελέητη Rose the Hat, αρχηγό της συμμορίας μεταφυσικών δολοφόνων The True Knot, που αναζητούν ανθρώπους προικισμένους με υπερφυσικές ιδιότητες, προκειμένου να «καταναλώσουν» την αύρα τους και να γίνουν αθάνατοι. Δημιουργώντας μια απρόσμενη συμμαχία, ο Νταν και η Άμπρα ξεκινούν έναν αγώνα ζωής και θανάτου εναντίον της Rose the Hat. Η αθωότητα και το χάρισμα της Άμπρα, αναγκάζουν τον Νταν να χρησιμοποιήσει, για πρώτη φορά με τέτοια ζέση τις δικές του δυνάμεις, ν’ αντιμετωπίσει τους φόβους του, αλλά και να ξαναζωντανέψει τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Σαράντα χρόνια μετά την προβολή της Λάμψης , μια ταινίας που έχει μείνει στην ιστορία και στην συλλογική μνήμη, το Doctor Sleep έρχεται και παρουσιάζεται ως άμεση συνέχεια του δανειζόμενο την ατμόσφαιρα άλλα και κάποια συμβάντα της θρυλικής ταινίας χωρίς όμως να αντιγράφει ή να επαναπροβάλει κάποιες σκηνές. Πολλοί μπορούν να θεωρήσουν βλάσφημη την σύγκριση των δυο ταινιών, όμως αυτό είναι αναπόφευκτο από την φύση της ίδιας της ταινίας η όποια λειτουργεί ουσιαστικά στο ίδιο σύμπαν με την Λάμψη. Είναι δύσκολο και συναρπαστικό να βλέπεις πώς αυτή η ταινία προσεγγίζει τις συνδέσεις της με την ταινία του Kubrick, με τρόπους που άλλοτε πετυχαίνουν και άλλοτε όχι. Αντί να επαναχρησιμοποιήσει παλιές σκηνές από την πρωτότυπη ταινία, βρίσκει τρόπους να φέρει πίσω τους παλαιότερους χαρακτήρες και να τους παίξουν καινούριοι ηθοποιοί.

Η πρώτη πράξη της ταινίας είναι λίγο μπερδεμένη. Αλλάζει πολλές διαφορετικές τοποθεσίες και χαρακτήρες αλλά δεν δίνει πραγματικά το σωστό χρόνο για να εισαγάγει τον κάθε χαρακτήρα. Τεχνικά η ταινία είναι άρτια, η σκηνοθεσία της είναι αρκετά καλή με μια ήπια κινηματογραφία και εξαιρετικά οπτικά εφέ. Τις σκηνές ντύνει η ίδια μουσική υπόκρουση με την πρώτη ταινία, αυτός ο χαρακτηριστικό πλέον ήχος. Τονικά αν και μπερδεμένη είναι αρκετά καλή χωρίς να κουράζει καθώς το σενάριο έχει μερικές αξιοσημείωτες στιγμές άλλα στο σύνολο του είναι αρκετά απλό.

Οι ερμηνείες του καστ είναι λίγο άνισες με τον Ewan McGregor να είναι εξαιρετικός, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τον Danny Torrance αλλά στο σύνολο τους οι ερμηνείες να είναι λίγο επιτηδευμένες. Αρκετά καλή και η Rebecca Ferguson στον ρόλο της κακιάς της ιστορίας.

To Doctor Sleep (Δόκτωρ Ύπνος) του Mike Flanagan είναι μια καλοφτιαγμένη ταινία, ένας συνδυασμός διαφορετικών στοιχείων τρόμου που τροφοδοτείται από την νοσταλγία και την φήμη του The Shining (Η Λάμψη).

Σκηνοθεσία: Mike Flanagan

Πρωταγωνιστούν: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran και Cliff Curtis

Στους Κινηματογράφους!

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Μουσική
9
Visuals
7
Ερμηνείες
6
Σκηνοθεσία
6
Σενάριο
6
Προηγούμενο άρθρο Κριτική Ταινίας : Pain and Glory
Επόμενο άρθρο Κριτική Ταινίας : Last Christmas
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ