Κριτική Ταινίας : Glass

Το Glass του M. Night Shyamalan είναι μια παράξενη αλλά εμπνευσμένη ταινία, ένα εντυπωσιακό χάος που πάσχει από ζητήματα ρυθμού και αφήγησης, αλλά σίγουρα απροσδόκητο και διασκεδαστικό.

Shyamalan φέρνει μαζί δυο από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της φιλμογραφίας του – τον Άφθαρτο από το 2000 και τον Διχασμένο από το 2016 στο Glass, ένα εκρηκτικό, καινούργιο θρίλερ, που ακολουθεί τους κανόνες των κόμιξ. Από τον Άφθαρτο, ο Bruce Willis επιστρέφει ως David Dunn και ο Samuel L. Jackson ως Elijah Price, γνωστός και ως Mr. Glass. Μαζί τους αυτή τη φορά και ο James McAvoy, αναβιώνοντας τον ρόλο του Kevin Wendell Crumb και των πολλαπλών προσωπικοτήτων του που κατοικούν μέσα του, και η Anya Taylor-Joy ως Casey Cooke, η μοναδική που επέζησε της συνάντησης μαζί του. Ακολουθώντας το φινάλε του Διχασμένου (Split), ο Glass βρίσκει τον Dunn να καταδιώκει τον Crumb σε μια σειρά από κλιμακωτές συναντήσεις, όπου η στιβαρή παρουσία του Price μοιάζει σαν ενός μαέστρου που φαίνεται να κρατάει μυστικά και για τους δυο.

Το Glass είναι ορισμός της κορύφωσης μια κινηματογραφικής τριλογίας. Οτιδήποτε συνέβη στις δυο προηγούμενες ταινίες θεωρείται γνωστό και δεδομένο στην ταινία που στηρίζεται στην διαφορετικότητα του κεντρικού γειωμένου και ρεαλιστικού υπερήρωα σε αντίθεση με τον υπερβολικό κακό της ιστορίας. Όμως εδώ είναι που η ταινία δυσκολεύεται, στην εξισορρόπηση των τριών κύριων χαρακτήρων. Οι ικανότητες τους είναι γνωστές και η παρουσίαση τους ως υπερήρωες της πραγματικής ζωής δεν αρκεί για να κρατήσει το ενδιαφέρον καθόλη την διάρκεια μιας ταινίας που είναι περίεργη και θεματικά και οπτικά. Το θάρρος του Shyamalan να μεταφέρει αυτή την ιστορία με χαμηλό προϋπολογισμό δυστυχώς δε μεταφράζεται θετικά στην οθόνη και δεν επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της.

Το σύνολο του cast επιστρέφει στους ρόλους τους σαν να μην τους άφησε ποτέ Ο Samuel L. Jackson επανέρχεται στον ρόλο του κ. Glass με την μυστηριώδη παρουσία του να κινεί τα νήματα της ιστορίας μέχρι το τέλος, και ο Bruce Willis ως κουρασμένος και χαρακτηριστικός David Dunn. Αυτός που κλέβει την παράσταση όμως, όπως και στο Split, είναι ο James McAvoy με την ικανότητα του να μεταβαίνει έντεχνα ανάμεσα στις διαφορετικές προσωπικότητες χωρίς να κουράζει ή να δείχνει καρικατούρα.

Το Glass του M. Night Shyamalan μια ανατρεπτική ταινία για υπερήρωες, μια πραγματική ιστορία κόμικ, φιλόδοξη και συναρπαστική αλλά διχαστική όσο οι χαρακτήρες της.

Σκηνοθεσία: M. Night Shyamalan

Πρωταγωνιστούν: James McAvoy, Bruce Willis, Anya Taylor-Joy, Sarah Paulson και Samuel L. Jackson

Στους Κινηματογράφους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ