Κριτική Ταινίας : Green Book

Το Green Book (Το Πράσινο Βιβλίο) του Peter Farrelly είναι μια συναρπαστική ταινία, ευχάριστη και χαοτική με την κωμωδία και το δράμα να ισορροπούν εξαιρετικά σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι αντιθέσεων και προκαταλήψεων.

1960. O Tony Lip, πορτιέρης από μία Ιταλο-αμερικανική γειτονιά του Bronx, προσλαμβάνεται ως οδηγός του Dr. Don Shirley, ενός παγκοσμίου φήμης Αφροαμερικάνου πιανίστα, για να τον συνοδεύσει σε μία περιοδεία από το Manhattan στον βαθύ Αμερικάνικο Νότο. Θα πρέπει να κινηθούν στηριζόμενοι στο Green Book, που θα τους υποδείξει τα ελάχιστα καταλύματα, εστιατόρια κτλ που ήταν τότε ασφαλή για τους Αφροαμερικανούς.

Η ταινία Green Book θα μπορούσε να «κατηγορηθεί» για πολλά, από το ότι παρουσιάζει μια κλισέ και ξαναειπωμένη ιστορία δρόμου για δυο τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες και το πώς ξεπερνούν τις διαφορές τους, ή το ότι παρουσιάζεται από μια ξεκάθαρα λευκή οπτική γωνία, ακόμη και για τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει οι συγγενείς του Don Shirley για την απεικόνιση του. Όλα αυτά ισχύουν, και ναι οι χαρακτήρες είναι στερεοτυπικά αποτυπωμένοι στην μεγάλη οθόνη, όπως και η ταινία δεν αγγίζει ουσιαστικά την δυσκολία του να είσαι μαύρος που ταξιδεύει στον Νότο, όμως μέσα από αυτή την σύνθεση στερεοτύπων δημιουργούνται μοναδικοί χαρακτήρες, που κερδίζουν την συμπάθεια και τον ενδιαφέρον. Ο Tony Lip είναι ένας συνηθισμένος σκληρός Ιταλο-Αμερικάνος που δουλεύει για κερδίζει το ψωμί του και ο Don Shirley ένας μουσικός παγκόσμιας κλάσης με διδακτορικές διατριβές. Viggo Mortensen και ο Mahershala Ali είναι ξεκαρδιστικοί και συγκινητικοί, με μια εξαιρετική μεταξύ τους χημεία που αποτελεί τον πυλώνα σε μια ταινία χωρίς εκπλήξεις στη δομή ή την πλοκή της.

Χωρίς να εμβαθύνει ή να δραματοποιεί ουσιαστικά αυτόν τον τομέα, ο ρατσισμός είναι προφανώς το κύριο θέμα της ταινίας. Χρησιμοποιώντας όμως αυτή την βάση καταφέρνει να μιλήσει και να διασκεδάσει με θέματα όπως η κουλτούρα ή ο αυτοπροσδιορισμός. Με μια όμορφη δραματική αφήγηση, και χωρίς να προσβάλει, απλά αγγίζει αυτά τα σοβαρά ζητήματα επιφανειακά ή και χιουμοριστικά ανά καιρούς αλλά πάντα με την ειλικρίνεια που προσφέρουν οι ερμηνείες των δυο εξαιρετικών πρωταγωνιστών της όπως και η εικόνα της με ένα υπέροχο σχεδιασμό και κινηματογραφία.

Το Green Book (Το Πράσινο Βιβλίο) του Peter Farrelly είναι μια πραγματικά αναζωογονητική ταινία, με δυο χαρισματικούς πρωταγωνιστές, βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία που χωρίς να είναι επαναστατική ή ιδιαίτερη δεν επικεντρώνεται στις αντιξοότητες, αλλά στην συντροφικότητα, την αγάπη και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι ειναι πάντα κάτι περισσότερο από απλά στερεότυπα, όσο και αν τα υπηρετούν.

Σκηνοθεσία: Peter Farrelly

Πρωταγωνιστούν: Viggo Mortensen, Mahershala Ali και Linda Cardellini

Στους Κινηματογράφους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ