Κριτική Ταινίας : Jojo Rabbit

Το Jojo Rabbit (Τζότζο) του Taika Waititi είναι μια εγκάρδια, παράξενη και εξαιρετικά φιλόδοξη ταινία που καταφέρνει να εξισορροπήσει την ξεκάθαρη κωμωδία με το βαθύ δράμα αριστοτεχνικά, προσφέροντας μια βαθιά συγκινητική και ειλικρινής μέσα στον σουρεαλισμό της ιστορία.

O σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι, φέρνει με τη μοναδική αίσθηση του χιούμορ και πάθους την τελευταία του ταινία, Τζότζο, μία σάτιρα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με πρωταγωνιστή ένα μοναχικό αγόρι από τη Γερμανία του οποίου η ιδέα για τον κόσμο αντιστρέφεται, όταν ανακαλύπτει ότι η διαζευγμένη μητέρα του κρύβει ένα νεαρό Εβραίο κορίτσι στη σοφίτα τους. Με μοναδική βοήθεια από τον χαζούλη φανταστικό του φίλο, Αδόλφο Χίτλερ ο Τζότζο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον τυφλό φανατισμό του.

Το Jojo Rabbit δεν είναι μια ταινία για το Ολοκαύτωμα. Δεν περιγράφει τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην ναζιστική Γερμανία ούτε στοχεύει στην ιστορική αλήθεια. Αντίθετα κέντρο της ταινίας είναι ένα μικρό αγόρι και πως εκείνο καταφέρνει να απορρίψει το κακό και να επιτρέψει την αγάπη να θριαμβεύσει πάνω από το μίσος. Πρόκειται για μια ιστορία που επιλέγει να μιλήσει για τον τυφλό φανατισμό και την κατήχηση, υποδεικνύοντας ότι τα τέρατα δεν γεννιούνται αλλά κατασκευάζονται. Το χιούμορ και οι συναισθηματικές σκηνές καταφέρνουν να ισορροπούν την ταινία, που κατά τα άλα κινείται σε επικίνδυνες περιοχές καταφέρνοντας παρόλη την παρωδία που χρησιμοποιεί, να μην ευτελίζει την σημαντικότητα της ιστορίας. Τεχνικά η ταινία είναι άρτια σκηνοθετημένη με την κινηματογραφία της, όπως και την μουσική της να είναι εξαιρετικές και εμπνευσμένες.

Οι χαρακτήρες της ταινίας κυμαίνονται ανάμεσα στον σουρεαλισμό και στην πραγματικότητα, με τις Thomasin McKenzie και Scarlett Johansson να ξεχωρίζουν στους ρόλους τους. Η Johansson έχει ένα ρόλο με σπάνια ανθρωπιά στον όποια πραγματικά είναι εξαιρετική, ενώ και ο Sam Rockwell παίζει υπέροχα έναν κακό που είναι πραγματικά καλός για ακόμα μια φορά. Η χημεία μεταξύ των χαρακτήρων όπως και οι αλληλεπιδράσεις τους αποτελούν την βάση της ταινίας καθώς αυτές είναι που εξελίσσουν την ιστορία.

Το Jojo Rabbit (Τζότζο) του Taika Waititi είναι μια σατυρική μαύρη κωμωδία, μια όμορφη συναισθηματική και ξεκαρδιστική ιστορία με μια ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ της φρίκης του πολέμου και ενός παράξενου χιούμορ.

Σκηνοθεσία: Taika Waititi

Πρωταγωνιστούν: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Taika Waititi, Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen, Sam Rockwell και Scarlett Johansson

Στους Κινηματογράφους!