Κριτική Ταινίας : Once Upon A Time… In Hollywood

Το Once Upon A Time… In Hollywood (Κάποτε… στο Χόλιγουντ) του Quentin Tarantino είναι μια ώριμη, μελαγχολική, αλλά χαρακτηριστική δουλεία του γνωστού σκηνοθέτη που μοιάζει με ένα αποχαιρετιστήριο παραμύθι για την χρυσή εποχή της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

To Κάποτε… στο Χόλιγουντ, του Quentin Tarantino επισκέπτεται το Λος Άντζελες του 1969, όπου όλα αλλάζουν, όταν ο διάσημος τηλεοπτικός αστέρας Rick Dalton και ο επί χρόνια κινηματογραφικός του «παρτενέρ», που εκτελεί χρέη κασκαντέρ, Cliff Booth βρίσκονται σε μια βιομηχανία που δεν μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν. Η ένατη ταινία του ευφυούς σκηνοθέτη και σεναριογράφου, φιλοξενεί ένα υπέρλαμπρο καστ και ένα γαϊτανάκι από ιστορίες σε έναν φόρο τιμής στις τελευταίες μεγάλες στιγμές της χρυσής εποχής του Hollywood.

Ο Tarantino δεν έχει σκοπό να μιλήσει για την εγκληματική πράξη που έλαβε χώρα εναντίον της Sharon Tate. To Κάποτε… στο Χόλιγουντ δεν είναι μια ταινία για τις δολοφονίες που διέπραξε η οικογένεια Manson, ούτε επικεντρώνεται στην λατρεία απέναντι στον Charlie Manson παρουσιάζοντας την γνωστή ηθοποιό ως το θύμα ή ως μέρος της ιστορίας του. Αντίθετα ο σκηνοθέτης επαναπροσδιορίζει την αφήγηση πάνω στην Tate και στο τι αυτή εκπροσωπούσε στον κόσμο του κινηματογράφου.

Η όλη ταινία έχει μια πολύ ασυνήθιστη αφηγηματική δομή, με αρκετές ασταθείς σκηνές, αργό ρυθμό ανά περιόδους αλλά και ένταση και αγωνία όπου αυτό θεωρείται απαραίτητο. Μια νοσταλγική φαντασία, που μπλέκει με τον ρεαλισμό με τολμηρές επιλογές, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ιστορική ακρίβεια.

Παρόλο όμως που αφηγηματικά η ταινία εστιάζει στην Sharon Tate ως βασικό πυλώνα της, η Margot Robbie έχει πάρα πολύ λίγα να κάνει. Με ελάχιστο διάλογο και σχεδόν ανύπαρκτη ανάπτυξη του χαρακτήρα της, λειτουργεί ως ένα background για την φανταστική ιστορία των Rick Dalton και Cliff Booth τους όποιους υποδύονται οι Leonardo DiCaprio και Brad Pitt. Οι δύο τους μοιράζονται τις σκηνές όπως και την ιστορία ισότιμα, με μια εξαιρετική χημεία και τον καθένα τους να είναι αστείος και γοητευτικός στον ρόλο του, αλλά με τελείως διαφορετικούς τρόπους.

Το Once Upon A Time… In Hollywood (Κάποτε… στο Χόλιγουντ) του Quentin Tarantino είναι πάνω από όλα μια επιστολή αγάπης για τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, που εμπλέκει έντεχνα και ασυνήθιστα την πραγματικότητα με την φαντασία.

Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino

Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern και Al Pacino

Στους Κινηματογράφους!