Κριτική Ταινίας : Rocketman

Το Rocketman του Dexter Fletcher είναι μια τολμηρή, πολύχρωμη, με έντονα στοιχεία φαντασίας αλλά τυποποιημένη στην δομή της, μουσική βιογραφία. Ένας όμορφος φόρος τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους μουσικούς όλων των εποχών που δεν αποφεύγει να δείξει πόσο σκοτεινή ήταν η αρχή της καριέρα του.

Το Rocketman είναι ένα επικό μιούζικαλ φαντασίας για την απίθανη ιστορία των πρώτων χρόνων της καριέρας του Elton John. Η ταινία ακολουθεί το μεγαλειώδες ταξίδι της μεταμόρφωσης του Reginald Kenneth Dwight από ντροπαλό πιανίστα στον παγκόσμιο σταρ Elton John. Πρόκειται για την ιστορία τού πώς ένα αγόρι από μια μικρή πόλη γίνεται μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της μουσικής και της ποπ κουλτούρας γενικότερα.

Είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις το Rocketman χωρίς να το συγκρίνεις με την πρόσφατη μεγάλη εισπρακτική επιτυχία Bohemian Rhapsody, που χάρισε στον πρωταγωνιστή της Rami Malek ένα βραβείο όσκαρ. Ειδικότερα όταν και οι δυο ταινίες μοιράζονται κατά κάποιο τρόπο τον ίδιο σκηνοθέτη καθώς ο Fletcher είχε κληθεί να τελειώσει την ταινία των Queen μετά απο τα προβλήματα με τον σκηνοθέτης της. Εκεί που συγκλίνουν οι δυο ταινίες είναι αφηγηματικά. Συνολικά το Rocketman είναι μια στέρεη βιογραφία που ακολουθεί έναν αρκετά συνηθισμένο αφηγηματικό ρυθμό. Οι ιστορίες τους εξάλλου μοιάζουν. Ένας χαρισματικός καλλιτέχνης, η ανακάλυψη της σεξουαλικότητας του, ναρκωτικά, προβλήματα υγείας, απογοητεύσεις και αληθινοί φίλοι. Όμως η αιγίδα του ίδιου του Elton John σε όλα αυτά έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία που να μοιάζει σχεδόν αυτό-βιογραφική, και έντονα ειλικρινής και πραγματική. Σε κάθε περίπτωση το σενάριο, όπως και ο ρυθμός της ταινίας θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα ανά καιρούς.

Οπτικά η ταινία είναι απλά μαγευτική. Οι μουσικές ακολουθίες και η αλληλεπίδραση της πραγματικότητας με την φαντασία επιτρέπουν στο θεατή να εισέλθει στην κοσμοθεωρία του καλλιτέχνη. Εντυπωσιακές στην όψη, όμορφα ενορχηστρωμένες και πολύχρωμες δίνουν στην ταινία την extravagance που της αξίζει και καθιστούν την μουσική αναπόσπαστο κομμάτι της δομής της.

Ο Taron Egerton δεν παίζει απλά πειστικά τον Elton John, αλλά πραγματικά μεταμορφώνεται σε αυτόν. Ο Egerton επιλέχτηκε από τον ίδιο τον John ώστε να τραγουδάει σαν κι αυτόν, να μιλάει σαν κι αυτόν, και μοιάζει τόσο σε σημείο που το όριο της ερμηνείας και του μιμητισμού να φαίνεται θολό. Είναι όμως γενικά εκπληκτικός, δίνοντας ενέργεια και συναίσθημα στον ρόλο του. Το υπόλοιπο καστ τον πλαισιώνει εξαιρετικά σε μια ταινία που είναι πλήρως συγκεντρωμένη πάνω του.

Το Rocketman του Dexter Fletcher είναι μια ευφάνταστή, στιλιζαρισμένη και καλαίσθητη μέσα στην υπερβολή της ταινία. Μια φαντασμαγορική εξερεύνηση της καριέρας μιας από τις πιο δημοφιλείς και εντυπωσιακές προσωπικότητες της μουσικής σκηνής.

Σκηνοθεσία: Dexter Fletcher

Πρωταγωνιστούν: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden και Bryce Dallas Howard

Στους Κινηματογράφους!