Κριτική Ταινίας : The Favourite

Το The Favourite (Η Ευνοούμενη) του Γιώργου Λάνθιμου ένα παραμύθι για την εξουσία και την φιλοδοξία. Μια περίεργη, διασκεδαστική και καλοφτιαγμένη ταινία για έναν πόλεμο που καταλήγει μόνο με ηττημένους.

Αρχές του 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά βρίσκονται στο απόγειο τους. Η φιλάσθενη Βασίλισσα Άννα βρίσκεται στο θρόνο και η στενή της φίλη Λαίδη Σάρα κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία της Άννας και το απρόβλεπτο ταπεραμέντο της. Όταν μια νέα υπηρέτρια, η Άμπιγκεϊλ φτάνει, η γοητεία της την κάνει αμέσως αγαπητή στη Σάρα. Η Σάρα την παίρνει υπό την προστασία της και η Άμπιγκεϊλ βρίσκει μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου καταναλώνουν όλο το χρόνο της Σάρα, η Άμπιγκεϊλ παίρνει τη θέση της Σάρα ως η συντροφιά της Βασίλισσας. Η φιλία τους της δίνει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, καμία πολιτική και κανένα κουνέλι να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο της…

Ο Λάνθιμος επιχειρεί να πει μια αντισυμβατική ιστορία για μια περίοδο της αγγλικής μοναρχίας, ισορροπώντας άψογα την κωμωδία με την τραγωδία. Με ένα σφιχτό και περίπλοκο σενάριο, κάθε τι στην ταινία που δείχνει την δύναμη ενός μονάρχη κρύβει την δυστυχία της εξουσίας. Οι τρεις βασικοί χαρακτήρες, τρεις γυναίκες που η κάθε μια έχει την δική της ιστορία, στόχους και φιλοδοξίες παίζουν ένα παιχνίδι χωρίς νικητές, και είναι σωστά τοποθετιμένες σε μια ιστορία με αρχή μέση και τέλος. Μια στιλιστικά συνεπής ταινία που δεν προσπαθεί ποτέ να αποσπά την προσοχή από την αφήγηση, με μια άψογη κινηματογραφία, σχεδιασμό κοστουμιών, μοντάζ, σχεδιασμό παραγωγής όπως και ήχο.

Η Olivia Colman, η Emma Stone, και η Rachel Weisz δίνουν καταπληκτικές ερμηνείες με την Colman όμως να ξεχωρίζει ως θλιμμένη βασίλισσα Άννα, μια δυνάστης και θύμα την ίδια στιγμή. Αυτή η ισορροπία υπάρχει σε όλους τους χαρακτήρες και οι ηθοποιοί την υπηρετούν εξαιρετικά. Οι γυναίκες αυτές είναι ικανές και έξυπνες, αδίστακτες και κακές αλλά ταυτόχρονα θύματα των περιστάσεων και των προσδοκιών τους. Οι αντρικοί χαρακτήρες σε κάθε περίπτωση δρουν υποστηρικτικά με τον Nicholas Hoult να ξεχωρίζει.

Το The Favourite (Η Ευνοούμενη) του Γιώργου Λάνθιμου είναι μια άρτια φτιαγμένη, μελαγχολική αλλά απίστευτα γοητευτική ταινία για ένα ιδιόμορφο παιχνίδι εξουσίας και προδοσίας.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Πρωταγωνιστούν: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult και Joe Alwyn

Στους Κινηματογράφους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ