Κριτική Ταινίας : The Irishman

To The Irishman (Ο Ιρλανδός) του Martin Scorsese είναι μια αστεία, επική, βίαιη και πάνω από όλα μελαγχολική ταινία gangster για τον χρόνο.. και το πέρασμα του.

Μια επική ιστορία για το οργανωμένο έγκλημα στη μεταπολεμική Αμερική, μέσα από τα μάτια του βετεράνου του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου Φρανκ Σίραν, ενός απατεώνα και εκτελεστή που συνεργάστηκε με διαβόητες μορφές του 20ού αιώνα. Καλύπτοντας διαφορετικές δεκαετίες, η ταινία παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της Αμερικανικής Ιστορίας, την εξαφάνιση του θρυλικού ηγέτη του εργατικού συνδικάτου Τζίμι Χόφα, και μας ταξιδεύει με μοναδικό τρόπο στα μυστικά μονοπάτια του οργανωμένου εγκλήματος: τις εσωτερικές διαδικασίες, τις αντιπαλότητες και τις διασυνδέσεις με πολιτικούς.

Το εύρος αυτής της ταινίας είναι απλώς τεράστιο. Ένα πραγματικά απίστευτο δημιούργημα που συνθέτει το όλο χρονοδιάγραμμα των γεγονότων με έναν ανόμοιο ρυθμό, που όμως ρέει εξαιρετικά παρόλα την απίστευτα μεγάλη διάρκεια της ταινίας. Ο Martin Scorsese χρησιμοποιεί όλη την ωριμότητα και το ταλέντο του σε συνεργασία με ένα υπέροχο σενάριο, ένα εκπληκτικό μοντάζ και ηθοποιούς κλάσης, παρουσιάζοντας μια ταινία με συναρπαστική δομή και εκτέλεση.

Ο Ιρλανδός είναι μια αργή και μεγάλη ταινία γεμάτη ένταση, χιούμορ και μικρές στιγμές χαρακτήρων που δένουν εξαιρετικά με φιλοσοφικές αναζητήσεις, μέσα από ένα χριστιανικό πρίσμα, και κομμάτια ιστορίας που παρουσιάζονται μέσω της προσωπικής εμπειρίας. To CGI που χρησιμοποιείται για την απο-γήρανση του πρωταγωνιστή είναι σχετικά μέτριο, αλλά η ερμηνεία που το συνοδεύει συναρπαστικά λεπτομερής και το κάνει να αισθάνεται απαραίτητο για την ιστορία. Ακόμα και στις έντονες στιγμές της, που είναι γεμάτες με γκάνγκστερ και χιούμορ, η ταινία είναι πάνω από όλα προσεκτική, χρησιμοποιώντας ρεαλισμό και τονίζοντας τις συνέπειες.

Ο De Niro, ο Pacino και ο Pesci είναι όλοι τόσο υπέροχοι όσο ήταν αναμενόμενο να ήταν Ο Al Pacino έχει τον εντυπωσιακότερο ρόλο και δίνει μια εκρηκτική και εξωστρεφής ερμηνεία, αλλά ο Joe Pesci λάμπει πραγματικά σαν ένα σοφό, άγρυπνο αφεντικό διοικώντας και εκφοβίζοντας. Ο Robert De Niro δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του σε ένα συγκρατημένο και εσωτερικό χαρακτήρα, που βρίσκεται στο περιθώριο, αλλά διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας. Υπέροχη και η Anna Paquin σε μια εξαιρετικά μικρή αλλά συγκλονιστική ερμηνεία.

To The Irishman (Ο Ιρλανδός) του Martin Scorsese είναι ένα έπος για το αμερικανικό έγκλημα, μια πυκνή, σύνθετη ιστορία που εξιστορείται με εκπληκτική ρευστότητα.

Σκηνοθεσία: Martin Scorsese

Πρωταγωνιστούν: Robert De Niro, Al Pacino και Joe Pesci

Στους Κινηματογράφους!