Κριτική Ταινίας : The Wife

Το The Wife (Η Σύζυγος) του Bjorn Runge είναι ένα απλό δράμα για ένα πολύ περίπλοκο χαρακτήρα, που βασίζει κάθε δυναμική του στις δυνατές της ερμηνείες και στην ταύτιση του κοινού με τον κεντρικό του χαρακτήρα.

Η Τζόαν είναι η τέλεια σύζυγος. Επί σαράντα χρόνια έχει θυσιάσει το ταλέντο, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της για να στηρίξει το σύζυγο της και τη λογοτεχνική του καριέρα. Ο γάμος τους έχει χτιστεί με άνισους όρους κι εκείνη έχει ξεπεράσει τα όρια της. Την παραμονή της βράβευσης του Τζο με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Τζόαν ετοιμάζεται να αποκαλύψει το μεγαλύτερο μυστικό της καριέρας του.

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Μεγκ Γούλιτζερ, το The Wife (Η Σύζυγος) διαδραματίζεται κυρίως στη δεκαετία του ’90, κάνοντας όμως αναδρομή και στα πρώτα χρόνια της σχέσης του ζευγαριού, πίσω στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Είναι δύσκολο να μην ενδιαφερθεί κάνεις για την στην ιστορία καθώς ξεδιπλώνεται μέσα από τα μυστικά του ζευγαριού και αντιλαμβανόμαστε τους ρόλους των φύλων και την δυναμική της οικογένειας. Η ταινία βασίζεται ακριβώς σε αυτή την δυναμική καθώς αγγίζει κάθε μέλος μιας φαινομενικά ιδανικής οικογένειας και με αυτόν τον τρόπο τα μυστικά και τις προσδοκίες τους.

Όμως παρόλο το δυνατό αυτό υπόβαθρο η γραφή της ταινίας και η αφήγηση της δεν αποτελούν το δυνατό της σημείο με περιττές αναδρομές που δεν προσφέρουν τίποτα και το σύνολο της να στηρίζεται στην ερμηνεία της κεντρικής ηρωίδας που υποδύεται η Glenn Close. Πάνω στον κεντρικό χαρακτήρα της συζύγου χτίζεται όλη η αφήγηση για την θυσία, για την επιλογή και για το πατριαρχικό περιβάλλον που οδηγεί τις καταστάσεις ακολουθώντας μια τυπική και ίσως αναμενόμενη συνέχεια που χωρίς την λάμψη της δεν θα ξεχώριζε από οποιαδήποτε άλλη ταινία που έχει αγγίξει έμμεσα ή άμεσα το ίδιο θέμα.

Η Glenn Close είναι καταπληκτική στον ρόλο της, δίνοντας μια εξαιρετική ερμηνεία που ισορροπεί το μελόδραμα που σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να σκεπάσει την ταινία. Είναι τόσο δυναμική, και τόσο ήρεμη όσο πρέπει σε ένα ρόλο που δεν έχει οτιδήποτε τολμηρό ή διαφορετικό από την ζωή μιας πολύ συνηθισμένης γυναίκας. Ο Jonathan Pryce προσφέρει σταθερή στήριξη αναλαμβάνοντας τις πιο έντονες στιγμές και λειτουργώντας ως ένας πολύ ταιριαστός παρτενέρ που αφήνει την Close να λάμψει στον ρόλο της.

Το The Wife (Η Σύζυγος) του Bjorn Runge είναι μια θαμπή κατά περιόδους αλλά εξαιρετικά έγκαιρη ταινία, με συνηθισμένη γραφή και μια εξαιρετική ερμηνεία να την κάνει να ξεχωρίζει.

Σκηνοθεσία: Bjorn Runge

Πρωταγωνιστούν: Glenn Close, Jonathan Pryce, Christian Slater, Max Irons, Annie Starke, Harry Lloyd και Elizabeth McGovern

Στους Κινηματογράφους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ