Κριτική Ταινίας : Us

Το Us (Εμείς) του Jordan Peele είναι ένα έντονο, έξυπνο και παράξενο μείγμα τρόμου, κωμωδίας και κοινωνικής σάτιρας. Μια οπτικά εντυπωσιακή ταινία με ένα σφιχτό σενάριο που καταφέρνει να εξισορροπεί μεταξύ των ειδών αρμονικά.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η βραβευμένη με Όσκαρ Lupita Nyong’o, μια γυναίκα που επιστρέφει στο παραλιακό παιδικό της σπίτι μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά, για ένα ειδυλλιακό καλοκαίρι. Κυνηγημένη από ένα ανεξήγητο τραύμα από το παρελθόν της και βιώνοντας μια σειρά από μυστηριώδεις συμπτώσεις, η Adelaide Wilson νιώθει την παράνοιά της να φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα καθώς όλο και περισσότερο αισθάνεται και πιστεύει ότι κάτι κακό θα συμβεί στην οικογένειά της. Αφού έχουν περάσει μια τεταμένη ημέρα στην παραλία με τους φίλους τους, τους Tyler, η Adelaide και η οικογένειά της επιστρέφουν στο σπίτι τους. Όταν πέφτει το σκοτάδι, οι Wilson ανακαλύπτουν τις μορφές τεσσάρων ανθρώπων όπως στέκονται ασυνήθιστα στο δρόμο.

Το Us (Εμείς) παρουσιάζει μια ιστορία με πολλές ανατροπές αλλά και ξεκάθαρα συμβολική. Ο Peele επιδιώκει να εξερευνήσει τους βαθύτερους φόβους και εφιάλτες των ανθρώπων σε μια ταινία που βασίζεται στη φιλοσοφία της αυτοκαταστροφής. Φτιάχνει λοιπόν ένα κόσμο αριστοτεχνικά, με εξαιρετική σκηνοθεσία χωρίς όμως να μένει στην επιφάνεια αλλά χτίζοντας ένα μύθο τόσο εμφανώς όσο και βαθύτερα τρομακτικό. Αυτός ο συμβολισμός δεν γίνεται σε βάρος της αφήγησης, καθώς η ταινία χτίζει κλιμακωτά την ένταση της ισορροπώντας τα βαθεία νοήματα της με μια γερή δόση κωμωδίας και τρόμου.

Η Lupita Nyong’o ηγείται ενός ισχυρού cast, με εκείνη και την Elisabeth Moss να ξεχωρίζουν. Ο χαρακτήρας της Nyong’o είναι αυτός που εκκινεί την ιστορία και εκείνη τον υπηρετεί εξαιρετικά, με μια εντυπωσιακή ερμηνεία στον ρόλο μιας αλλόκοτης και ανατριχιαστικής γυναίκας. Η Elisabeth Moss είναι από την μεριά της υπέροχη και κλέβει την παράσταση από ένα καστ που είναι καλό στο σύνολο του.

Το Us (Εμείς) του Jordan Peele είναι μια εξαιρετικά έξυπνη ποιητική και ταυτόχρονα αιματηρή ταινία φρίκης, που υποδηλώνει ότι ίσως το “άλλο” που φοβόμαστε να είναι πάντα ο εαυτός μας.

Σκηνοθεσία: Jordan Peele

Πρωταγωνιστούν: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss και Tim Heidecker

Στους Κινηματογράφους!

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Μουσική
7
Visuals
8
Ερμηνείες
8
Σκηνοθεσία
8
Σενάριο
8
Προηγούμενο άρθρο Trailer: Once Upon a Time in Hollywood
Επόμενο άρθρο Κριτική Ταινίας : Dumbo
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ