Κριτική Ταινίας : Mary Queen of Scots

Το Mary Queen of Scots (Μαίρη, η Βασίλισσα της Σκοτίας) της Josie Rourke είναι μια τυποποιημένη βιογραφική ταινία που επωφελείται από μια εξαιρετική παραγωγή, τα φεμινιστικά θέματα που προβάλει και τις δύο ηγετικές ερμηνείες της Saoirse Ronan και Margot Robbie, αλλά δεν καταφέρνει ποτέ να αναδείξει την πραγματική ιστορία πίσω από τις δύο βασίλισσες.

Η νεαρή Μαίρη στην ηλικία των 15 ετών, παντρεύτηκε για να κληρονομήσει το θρόνο της Καθολικής Γαλλίας. Στα 18 της όμως έμεινε χήρα και αψήφησε τις πιέσεις να ξαναπαντρευτεί. Αντ’ αυτού, επέστρεψε στη μητρική της Σκοτία για να διεκδικήσει τον θρόνο που της ανήκε δικαιωματικά. Στο μεταξύ η Σκοτία και η Αγγλία βρίσκονται κάτω από την εξουσία της επιβλητικής Ελισάβετ Ι. Οι Προτεστάντες έχουν ξανά τον έλεγχο και ο ετεροθαλής αδελφός της Μαίρη κινεί τα νήματα ερήμην της. Οι δυνάμεις εξουσίας στη Σκοτία θεωρούν ότι μια γυναίκα στο θρόνο είναι μια πράξη ενάντια στη φύση και στο θέλημα του Θεού. Η Ελισάβετ αντιμετωπίζει τις δικές της πιέσεις να κάνει διπλωματικό γάμο για χάρη του Αγγλικού θρόνου. Η Μαίρη θα καταλάβει σύντομα ότι σχηματίζεται μια συνωμοσία εναντίον της, μια λαϊκή εξέγερση, αλλά και ένα συνεχές κύμα μισογυνισμού που την θέτει υπό αμφισβήτηση.

Οι δυο γυναίκες αλληλοθαυμάζονται και τους δένει το γεγονός ότι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα σε θέση εξουσίας. Ανάμεσά τους θα καλλιεργηθεί μια σχέση καχυποψίας, φόβου αλλά και γοητείας. Αντίπαλες στην εξουσία και στην αγάπη, γυναίκες με εξουσία σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, οι δυο τους πρέπει να αποφασίσουν πώς να παίξουν το παιχνίδι του γάμου έναντι της ανεξαρτησίας. Η Μαίρη προσφέρει τη φιλία της και έναν συμβιβασμό για τις αντικρουόμενες διεκδικήσεις τους, όμως τα αιμοδιψή ένστικτα των αυλικών τους, μπαίνουν ανάμεσά τους. Η Μαίρη θα αψηφήσει τους συμβούλους της και θα πολεμήσει με όλους, για να κερδίσει το βασίλειο. Οι πιέσεις των διπλωματών, οι σεξιστικές προκαταλήψεις και οι άκαρπες προσπάθειες για αρμονική λύση, θα γεννήσουν ένα δράμα εξουσίας, επιβίωσης και θηλυκής αντιδικίας, που θα κάνει τις δυο γυναίκες να μείνουν στην ιστορία – και να αλλάξουν την πορεία της.

Η Rourke προσπαθεί έντεχνα να μεταφράσει έναν κόσμο παλιάς πολιτικής σύγκρουσης και προδοσίας σε ένα πιο σύγχρονο κοινωνικό δράμα. Όμως αυτός ακριβώς ο στόχος της την κάνει να χάνει και την ιστορική αλήθεια και την ειλικρίνεια που χρειάζεται μια τέτοια ταινία. Στην προσπάθεια της να αναδείξει τις γυναίκες της ιστορίας, τους αφαιρεί ικανότητες, προσωπικότητα και επικεντρώνει κάθε απόφαση τους γύρω από την σεξουαλική ζωή τους ή τους άντρες που τους επηρεάζουν. To ασυνεπές σενάριο δεν διερευνά ποτέ τις περιπλοκές διαστάσεις των θρησκευτικών πεποιθήσεων των δύο γυναικών, που αποτελεί και στην ουσία το κύριο σχίσμα τους, και αφήνει στο πλάι την πολιτική κατάσταση της εποχής κάνοντας πολλές παραχωρήσεις, αγγίζοντας μεν τις σύγχρονες ευαισθησίες αλλά μειώνοντας ταυτόχρονα την ιστορική αξία των πρωταγωνιστριών της και μετατρέποντας τις σε φανταστικές ηρωίδες μια καταπιεστικής κοινωνίας αντί για θριαμβεύτριες.

Σκηνοθετικά η Josie Rourke προσπαθεί για το καλύτερο, με ένα απόλυτα εντυπωσιακό σχεδιασμό παραγωγής αλλά και κουστουμιών που χαρακτηρίζουν την υπερβολή της εποχής με προσοχή και λεπτομέρεια. Αυτό που αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα της ταινίας όμως είναι η ερμηνείες, κυρίως της Saoirse Ronan γύρω από την οποία ουσιαστικά περιστρέφετε η ταινία, και δευτερευόντως της Margot Robbie η όποια και τσαλακώνει τον εαυτό της όσο ποτέ άλλοτε Οι δύο τους φέρνουν στην επιφάνεια δυο δυναμικές γυναίκες με εντελώς διαφορετικά στοιχεία. Από την μία η διεκδικητική μαχητική και φυσική Mary Stuart και από την άλλη η ασθενέστερη εμφανισιακά Elizabeth που πρέπει να δείχνει ισχυρή ηγέτης και να κρύβει την εσωτερική της ζήλια και ανασφάλεια. Αυτές αποτελούν τον βασικό πυλώνα μιας ταινία που κορυφώνεται μόνο κατα την διάρκεια της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης, καθώς επιλέγει να μετατρέψει ζητήματα όπως η εθνικότητα, η πίστη και οι διαιρέσεις των λαών σε προσωπικά θέματα μεταξύ γυναικών θυμάτων των ανδρών γύρω τους και της μισογυνιστικής κοινωνίας.

Το Mary Queen of Scots (Μαίρη, η Βασίλισσα της Σκοτίας) της Josie Rourke είναι μια όμορφη βιογραφία, με εξαιρετικές ερμηνείες που χάνει κάτι από την ένταση της όταν προσπαθεί να παρουσιάσει την σύγκρουση της εποχής με σύγχρονους όρους.

Σκηνοθεσία: Josie Rourke

Πρωταγωνιστούν: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, David Tennant και Guy Pearce

Στους Κινηματογράφους!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ