Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου “Poor Things” παίρνει τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία

Ο Γιώργος Λάνθιμος, ο οραματιστής σκηνοθέτης πίσω από ταινίες όπως “The Lobster” και “The Killing of a Sacred Deer”, γοήτευσε και τους κριτικούς με το “Poor Things”. Η ταινία, η οποία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, απέσπασε το  βραβείο του Χρυσού Λέοντα, εδραιώνοντας τη θέση του Λάνθιμου ως ενός απο τους πιο καινοτόμους σκηνοθέτες της εποχής μας.

Το Φεστιβάλ της Βενετίας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που ιδρύθηκε το 1932, είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην ιστορική πόλη της Βενετίας, στην Ιταλία, και χρησιμεύει ως πλατφόρμα για κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο, προκειμένου να παρουσιάσουν το έργο τους.

Το βραβείο Χρυσός Λέων, το υψηλότερο βραβείο που απονέμεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αποτελεί σύμβολο αναγνώρισης. Πρόκειται για μια σημαντική τιμή που έχει απονεμηθεί σε πολλούς σημαίνοντες σκηνοθέτες, όπως ο Ακίρα Κουροσάβα, ο Φεντερίκο Φελίνι και ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Η κατάκτηση του Χρυσού Λιονταριού όχι μόνο εκτοξεύει την αναγνώριση του σκηνοθέτη και του έργου του διεθνώς, αλλά και τις ευκαιρίες του στη βιομηχανία.

Το “Poor Things”

Το “Poor Things” είναι μια ιστορία αγάπης, απώλειας και λύτρωσης, με φόντο ένα αντισυμβατικό ερωτικό τρίγωνο. Η ταινία μάς συστήνει τον αινιγματικό χαρακτήρα της Bella Baxter, τον οποίο υποδύεται η Emma Stone. Η Bella είναι μια νεαρή γυναίκα που, αφού αντιμετωπίζει ένα τραγικό ατύχημα που την αφήνει παραμορφωμένη, επανέρχεται στη ζωή από τον εκκεντρικό χειρουργό Dr. Archibald McCallister, τον οποίο υποδύεται ο Willem Dafoe.

Καθώς η Bella μαθαίνει τη νέα της ύπαρξη, μπλέκεται σε μια περίπλοκη σχέση τόσο με τον Dr. McCallister όσο και με τον μακροχρόνιο φίλο και συνάδελφό του, Duncan Wedderburn, τον οποίο υποδύεται ο Mark Ruffalo. Η ταινία εμβαθύνει στον κόσμο των διαπλεκόμενων επιθυμιών, των εμμονών τους και των συνεπειών των πράξεών τους.

Το “Poor Things” εξερευνά μια πληθώρα θεμάτων που προκαλούν σκέψη και είναι χαρακτηριστικά του έργου του Λάνθιμου. Ένα από τα κεντρικά θέματα είναι η διερεύνηση της ταυτότητας και της ανθρώπινης κατάστασης. Η μεταμόρφωση της Bella μετά το ατύχημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη φύση του εαυτού και τα όρια που θα έφτανε κανείς για να ανακτήσει την ταυτότητά του. Η ταινία μας προκαλεί να αναλογιστούμε την ευθραυστότητα της δικής μας αίσθησης για τον εαυτό μας και τον αντίκτυπο των εξωτερικών παραγόντων στην αντίληψή μας για το ποιοι είμαστε.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα στο “Poor Things” είναι η διερεύνηση της δυναμικής της εξουσίας και του ελέγχου. Οι σχέσεις μεταξύ των Μπέλα, Δρ ΜακΚάλιστερ και Ντάνκαν είναι γεμάτες με ένα πολύπλοκο πλέγμα αγώνων εξουσίας και χειραγώγησης. Ο Λάνθιμος εμβαθύνει στο σκοτεινό υπογάστριο των ανθρώπινων σχέσεων, εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους η εξουσία μπορεί να διαφθείρει και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στα άτομα και τις αλληλεπιδράσεις τους.

Επιπλέον, η ταινία θίγει τα θέματα της αγάπης, της απώλειας και της λύτρωσης. Το ταξίδι της Μπέλα, τόσο το σωματικό όσο και το συναισθηματικό, είναι μια απόδειξη της ανθρώπινης ικανότητας για ανθεκτικότητα και της αναζήτησης της αγάπης και της λύτρωσης μπροστά στις αντιξοότητες.

Κριτική αναγνώριση του “Poor Things”

Η ταινία επαινέθηκε για την τολμηρή εξερεύνηση πολύπλοκων θεμάτων, την εκπληκτική κινηματογράφησή της και τις εξαιρετικές ερμηνείες του καστ ως σύνολο.

Οι κριτικοί ονόμασαν τη σκηνοθεσία του Λάνθιμου αριστουργηματική, τονίζοντας την ικανότητά του να δημιουργεί έναν καθηλωτικό και ατμοσφαιρικό κόσμο που τραβάει το κοινό από την πρώτη σκηνή. Τα σουρεαλιστικά στοιχεία που υπάρχουν σε όλη την ταινία επαινέθηκαν για την απρόσκοπτη ενσωμάτωσή τους στην αφήγηση, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ίντριγκας και βάθους στην ιστορία.

Η ερμηνεία της Emma Stone ως Bella Baxter χειροκροτήθηκε ευρέως, με πολλούς να θεωρούν ότι ήταν μια από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας της. Η ικανότητα της Στόουν να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, από την ευπάθεια έως τη δύναμη, προσέδωσε ένα αδιαμφισβήτητο βάθος στον χαρακτήρα και επέτρεψε στο κοινό να επενδύσει πλήρως στο ταξίδι της Μπέλα.

Ο Willem Dafoe και ο Mark Ruffalo απέσπασαν επίσης επαίνους για τις ερμηνείες τους, προσδίδοντας πολυπλοκότητα και βάθος στους χαρακτήρες του Dr. McCallister και του Duncan Wedderburn, αντίστοιχα.

Το “Poor Things” σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο στην ένδοξη καριέρα του Γιώργου Λάνθιμου, αναδεικνύοντας τη συνεχή εξέλιξή του ως σκηνοθέτη.

 

Πες μας την άποψη σου..