Κριτική Ταινίας : Alien: Covenant

To Alien: Covenant είναι μια ταινία που έχει ελαττώματα, αλλά είναι εξαιρετικά ευχάριστη στα πλαίσια που εντάσσεται. Σχεδόν ακριβώς ότι θα περιμέναμε από έναν βετεράνο σκηνοθέτη του επιπέδου του Ridley Scott, είναι κατά περιόδους πανέμορφη, συγκλονιστική και τρομακτική, αλλά δεν παύει να είναι μια ταινία βασισμένη σε προηγούμενες και συχνά προβλέψιμη.

To Alien: Covenant είναι το sequel της ταινίας Prometheus και το prequel της ταινίας Alien και, ουσιαστικά, αποτελεί ένα μείγμα τους. Η ταινία δίνει απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα και νόημα σε κενά που υπήρχαν στην ταινία Prometheus, όπως κάθε sequel που σέβεται τον εαυτό του, ενώ εισάγει και στοιχεία από τη θρυλική, πλέον, ταινία Alien, η οποία υπήρξε ανατρεπτική για την εποχή της. Το θέμα παραμένει κοινό, μια ιστορία φόβου και δημιουργίας. Ενώ η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί προβλέψιμη λόγω της βάσης της, ο Scott καταφέρνει να δημιουργεί ένταση και αγωνία, με κάποιες αρκετά αγχωτικές σκηνές.

Οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές στο σύνολο τους. Αυτός όμως που κλέβει την παράσταση και αξίζει κάθε διθυραμβικό σχόλιο που λαμβάνει είναι ο Michael Fassbender, ο οποίος είναι εκπληκτικός. Αν και υποδύεται δύο ρομπότ, καταφέρνει να απεικονίσει δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες οι οποίοι, ουσιαστικά, είναι και οι μόνοι που αναπτύσσονται αρκετά κατά την διάρκεια της ταινίας. Είναι αξιοσημείωτο το πώς φέρνει στη ζωή αυτόν τον τρομακτικό και κρύο ρόλο, ενώ προσφέρει επίσης και το highlight της ταινίας, το οποίο είναι η ερωτική ένταση μεταξύ των δύο χαρακτήρων που ο ίδιος ερμηνεύει. Σχεδόν one man show θα μπορούσαμε να πούμε, αν δεν υπήρχαν και οι εξαιρετικές ερμηνείες από τους άλλους ηθοποιούς.

Οπτικά, είναι μια από τις καλύτερες φετινές ταινίες που έχουμε δει. Αν και η παρατεταμένη χρήση CGI από έναν σκηνοθέτη όπως ο Ridley Scott, που έχει μείνει στην ιστορία για τα πρακτικά εφέ της ταινίας Alien, είναι απογοητευτική, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο από το να αποδεχτείς πως ούτε οι μεγάλοι σκηνοθέτες μπορούν πλέον να νικήσουν την ευκολία που προσφέρει η πράσινη οθόνη. Η κινηματογραφία είναι υπέροχη και καταγράφει εκπληκτικά τη βιόσφαιρα των πλανητών που παρουσιάζονται. Η μουσική επένδυση είναι άψογη και ντύνει υπέροχα τις σκηνές, δίνοντας εξαιρετικό τόνο και ρυθμό στην ταινία.

Η ταινία Alien: Covenant σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοποριακή, αλλά είναι απολαυστικά περίεργη και απαισιόδοξη. Ενώ προσπαθεί να μιλήσει για βαθιά ζητήματα, όπως το νόημα της ζωής και η έννοια του δημιουργού, ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμα κεφάλαιο στην ιστορία του Alien που μοιάζει αυτόνομο, αλλά μας κάνει να ανυπομονούμε για τη συνέχεια.

 

 

Σκηνοθεσία: Ridley Scott

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Carmen Ejogo και Demián Bichir

 

Στους Κινηματογράφους!

 

Πες μας την άποψη σου..