Κριτική Ταινίας : Anon

Φιλόδοξο στη λογική αλλά αρκετά συγκρατημένο στην εκτέλεση, το Anon του Andrew Niccol προσπαθεί να μας εισάγει σε ένα μέλλον όπου η ιδιωτικότητα έχει σταματήσει να υφίσταται. Ενδιαφέρον οπτικά, άλλα με απλοϊκή και χωρίς συναισθήματα πλοκή, κινείται σταθερά στα όρια της μετριότητας χωρίς να προσφέρει κάτι καινούριο.

H ιστορία του Anon λαμβάνει χώρα σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να καταπολεμήσει το έγκλημα εξαλείφοντας την ιδιωτικότητα και δημιουργώντας, έτσι, μια συνολική επιτήρηση και de facto αυτολογοκρισία. Ένας από τους πολλούς αξιωματικούς που συστηματικά επιβάλλει και υποστηρίζει αυτόν τον νόμο, θα έρθει σε επαφή με μια καινούρια αλήθεια όταν θα συνάντησει μια hacker, γνωστή ως The Girl.

Όσο ενδιαφέρον και αν μοιάζει θεωρητικά, το Anon δεν καταφέρνει να χρησιμοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωτότυπο. Αντίθετα, χάνει αρκετό από το συναίσθημά του ως ταινία στον βωμό του cool υπερμέλλοντος, μη μπορώντας να βρει τις ισορροπίες που απαιτούνται για μια ολοκληρωμένη αφήγηση. Οι ερμηνείες του Clive Owen και της Amanda Seyfried είναι δυναμικές, άλλα ενταγμένες και αυτές στην απλοϊκή ιστορία μην αφήνοντας χώρο για κάτι περαιτέρω. Οπτικά η ταινία είναι καλοφτιαγμένη παρόλο που εντάσσεται στην κατηγορία B’ movie. Οι αδυναμίες της δεν αφορούν μόνο την έλλειψη πόρων, αλλά και τη μετουσίωση της αρχικής ιδέας σε αποτέλεσμα.

Το Anon του Andrew Niccol είναι ένα πολύπλοκο αστυνομικό θρίλερ που παίζει με τους φόβους που κυριαρχούν για την καταπάτηση της ιδιωτικής ζωής στο μέλλον. Διστακτικό σε συναισθήματα, χάνεται μέσα στην ίδια την προοπτική του, χωρίς να μπορεί να ξεπεράσει εύκολα τη λεπτή γραμμή μεταξύ του συνηθισμένου και του πραγματικά ενδιαφέροντος.

 

Σκηνοθεσία: Andrew Niccol

Πρωταγωνιστούν: Clive Owen, Amanda Seyfried

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..