Κριτική ταινίας : Barbie

Το Barbie της Greta Gerwig είναι μια ταινία με αυτογνωσία που αψηφά την παραδοσιακή κατηγοριοποίηση.

Η ζωή στον κόσμο της Barbie, απαιτεί να είστε το απόλυτα τέλειο πλάσμα, περιτριγυρισμένο από ένα απόλυτα τέλειο περιβάλλον. Εκτός βέβαια, αν βιώνετε μια βαθιά, υπαρξιακή κρίση. Ή είστε ένας Κεν.

Η σκηνοθέτης Greta Gerwig εξερευνά άφοβα το franchise της Barbie και το εκτεταμένο σύμπαν της. Από την αρχή, η ταινία αγκαλιάζει τον παραλογισμό του κόσμου της κούκλας της Mattel, βυθίζοντας το κοινό σε ένα ροζ τσουνάμι, αναδεικνύοντας όλο το φάσμα των χαρακτήρων της. Η Gerwig δημιουργεί την πραγματικότητα και ένα παράλληλο σύμπαν, που θυμίζει το Enchanted της Disney, με μια κεντρική υπόθεση που γοητεύει και, ενίοτε μπερδεύει.

Συνδυάζοντας στοιχεία μουσικής και σατιρικής κωμωδίας, η ταινία χρησιμοποιεί μια πληθώρα υπερβολικών ανισοτήτων μεταξύ των φύλων. Αυτές οι απεικονίσεις, που αντιστρέφονται έξυπνα για να προκαλέσουν γέλιο και σοκ, προσφέρουν μια συνεχή ροή καυστικού κοινωνικού σχολιασμού.

Το καστ της Barbie δίνει εξαιρετικές ερμηνείες. Η Margot Robbie, ακτινοβολεί κυριολεκτικά. Οι ηθοποιοί στο σύνολο τους επιδεικνύουν άψογο κωμικό συγχρονισμό. Η ταινία είναι οπτικά εκπληκτική, με σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια. Από τον σχεδιασμό του κόσμου της Barbie  μέχρι τα χαρακτηριστικά μυτερά δάχτυλα των κούκλων, οι δημιουργοί της ταινίας έχουν εξασφαλίσει ότι τα πάντα παραπέμπουν στο εμβληματικό παιχνίδι. Έχει προσεκτικά επεξεργασμένους και άριστα συγχρονισμένους διαλόγους, συνδυάζοντας αιχμηρότητα και ένα πλήθος αναφορών. Μέσα από την ταινία, η Gerwig ξανασυστήνει την προσωπικότητα της Barbie, αψηφώντας τα στερεότυπα και εξυμνώντας το διαχρονικό μήνυμα ενδυνάμωσης που, σύμφωνα με εκείνη, ενσαρκώνει ο χαρακτήρας.

Το Barbie της Greta Gerwig μπορεί να αποδειχθεί μια από τις πιο διχαστικές ταινίες του 2023. Μια απροκάλυπτη εξερεύνηση κοινωνικών ζητημάτων, τυλιγμένη σε μια μουσική υπερπαραγωγή. Αν και η ταινία έχει ελαττώματα, η ικανότητά της να συνδυάζει την καθαρή διασκέδαση με το συναισθηματικό βάθος και το ισχυρό μήνυμα, είναι αξιέπαινη.

Πρωταγωνιστούν: Margot Robbie, Ryan Gosling, Kate McKinnon, Helen Mirren, John Cena, Ariana Greenblatt, Will Ferrell, Emma Mackey, Ritu Arya, Michael Cera, Nicola Coughlan, Simu Liu, America Ferrera, Alexandra Shipp

Στους Κινηματογράφους 

Πες μας την άποψη σου..