Κριτική Ταινίας : Beau is Afraid

Το Beau is Afraid (Ο Μπο Φοβάται) του Ari Aster είναι μια επική, παράξενη, συναισθηματική και μοναδική διαδρομή.

Ο φοβητσιάρης Μπο Γουάσερμαν ζει μόνος του σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο, όπου κάθε στιγμή είναι ένας εφιάλτης. Επιρρεπής στις κρίσεις πανικού και την παράνοια, επισκέπτεται τον ψυχολόγο του που τον προετοιμάζει για την επικείμενη επίσκεψη στη μητέρα του. Όμως, την παραμονή της αναχώρησης του Μπο επέρχεται το χάος και η ζωή του εκτροχιάζεται σε μία σουρεαλιστική καινούρια διάσταση. Μην μπορώντας να φτάσει στον προορισμό του και με τον κόσμο να έχει αποτρελαθεί, ο Μπο ταξιδεύει σε δρόμους που δεν είναι καταγεγραμμένοι σε κανένα χάρτη και αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τη ζωή του και τα ψέματα που έχει πει στους κοντινούς του ανθρώπους.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα ονόματι Beau, ο οποίος υποφέρει από άγχος κι ενοχές επειδή απογοήτευσε τη μητέρα του. Η ταινία ακολουθεί το ταξίδι του Beau σε τέσσερα μέρη, που συνδέονται μεταξύ τους χρονολογικά, καθώς παλεύει με τους εσωτερικούς του δαίμονες και την αδυναμία του να ξεφύγει από τη σκιά της μητέρας του. Κάθε σκέλος του ταξιδιού μπορεί να σταθεί μόνο του, αλλά όλα μαζί καταρρέουν κάτω από την αφόρητη πίεση της αποκατάστασης του παιδικού τραύματος. Η ταινία μοιάζει να αναδιηγείται τη γνώριμη ιστορία της Οδύσσειας, αντικαθιστώντας στιγμές ηρωισμού με το ακριβώς αντίθετο, αφήνοντας μια δυσάρεστη γεύση. Διασχίζει τη γραμμή ανάμεσα στη σάτιρα και τη συμπόνια, τη λεπτότητα, τον παραλογισμό και την πραγματικότητα, κάτι που αντικειμενικά δεν είναι για όλους.

Προσπαθώντας να απεικονίσει τις εσωτερικές μάχες του Beau και τις σχέσεις του με την κοινωνία, οι χαρακτήρες και τα γεγονότα στην ταινία μοιάζουν εξωπραγματικά, δημιουργώντας μία σύγχυση για το αν αυτά τα γεγονότα είναι αληθινά ή αυταπάτες του πρωταγωνιστή. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της φιλοδοξίας του σκηνοθέτη να δημιουργήσει κάτι ιδιαίτερο, κάτι το οποίο και πετυχαίνει. Σαν ταινία τρόμου, όμως, δεν είναι δομημένη. Κι ενώ είναι εκπληκτική οπτικά και με εξαιρετικές ερμηνείες, ορισμένες σκηνές είναι πολύ μεγάλες και η ιστορία είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί, με ορισμένα στοιχεία απλά να μην οδηγούν πουθενά.

Το Beau is Afraid (Ο Μπο Φοβάται) του Ari Aster ανατρέπει τις προσδοκίες και αφήνει μια μη ικανοποιητική γεύση, αλλά η μοναδική του προσέγγιση και οι φανταστικές ερμηνείες του το κάνουν να αξίζει να το δεις.

Σκηνοθεσία: Ari Aster

Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Parker Posey, Richard Kind, Amy Ryan, Zoe Lister-Jones, Nathan Lane, Patti LuPone, Kylie Rogers, Denis Menochet, Armen Nahapetian, Hayley Squires

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..