Κριτική Ταινίας : Beflast

Το Beflast του Kenneth Branagh είναι μια ημιαυτοβιογραφική ταινία, συναισθηματική και εγκάρδια.

Μπέλφαστ, 1969. Η ζωή του 9χρονου Μπάντι αναστατώνεται από τη βία των προτεσταντών που έχει ως στόχο τους καθολικούς του γείτονες. Ανάμεσα στο να καταλάβει προς τι όλη αυτή η θρησκευτική μισαλλοδοξία και το πώς η γειτονιά του έχει γεμίσει φαντάρους, ο Μπάντι συνεχίζει απτόητος την καθημερινότητα του. Αυτή θέλει τη μητέρα του και τον αδελφό του να αναμένουν τον πατέρα από το Λονδίνο, που βρίσκεται εκεί για δουλειά. Μετά το σχολείο, υπάρχει η απαραίτητη στάση στον παππού και τη γιαγιά, όπου παίρνει μαθήματα για το πώς να μιλήσει στην κοπέλα που συμπαθεί, αλλά και να εξομολογηθεί τους φόβους του πάνω σε εκείνη την ώρα που θα χρειαστεί να αφήσει για τα καλά το σπίτι του.

Με τις συγκρίσεις με το Roma ή ακόμα και το Minari να μοιάζουν αναπόφεκτες, ο Branagh με το Beflast παρουσιάζει τη δική του ιστορία. Τόσο δική του που η νοσταλγία του επηρεάζει βαθιά την αφήγηση. Πλήθος σκηνών που εστιάζουν στον συναισθηματισμό, δημιουργούν μια τόσο διάσπαρτη και ταυτόχρονα πυκνή πλοκή που μοιάζει να μην οδηγεί πουθενά. Η ταινία παρουσιάζει λίγη δράση και γεγονότα και αντ’ αυτού, εστιάζει σε συγκινητικούς διαλόγους.

Σε ένα όμορφο γράμμα αγάπης για αυτούς που πλήττονται από τις συγκρούσεις και τον πόλεμο, το καστ, η φωτογραφία και η παραγωγή είναι κορυφαία. Ο Ciaran Hinds και η Caitriona Balfe είναι αρκετά καλοί στους ρόλους τους, ενώ ο Jude Hill είναι μια συναρπαστική παρουσία. Αυτό όμως που κάνει το Belfast ξεχωριστό είναι η καρδιά που βάζει ο σκηνοθέτης πίσω από κάθε, οσκαρικά μετρημένη, σκηνή του.

Το Belfast του Kenneth Branagh είναι μια νοσταλγική ματιά στα παιδικά του χρόνια μέσα από μια χειριστική, αλλά εγκάρδια και τεχνικά άρτια κινηματογραφική ταινία.

Σκηνοθεσία: Kenneth Branagh

Πρωταγωνιστούν: Caitríona Balfe, Judi Dench, Jamie Dornan, Ciarán Hinds, Colin Morgan και Jude Hill

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..