Κριτική ταινίας : Blue Beetle

Το Blue Beetle του Angel Manuel Soto αποτυπώνει με επιτυχία την ουσία της κουλτούρας και των οικογενειακών αξιών των Λατίνων, βρίσκοντας απήχηση στο κοινό-στόχο της. Μπορεί να μην ξεχωρίζει ως μια πρωτοποριακή ταινία υπερηρώων, καταφέρνει όμως να προσφέρει μια ευχάριστη και εγκάρδια εμπειρία στο κοινό.

Ο Χάιμε Ρέγιες αποφοίτησε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο και επιστρέφει -γεμάτος προσδοκίες- στο σπίτι του, για να ανακαλύψει ότι όλα έχουν αλλάξει. Καθώς αναζητά έναν σκοπό στη ζωής του, ένα παιχνίδι της μοίρας ρίχνει στα χέρια του ένα αρχαίο κειμήλιο εξωγήινης βιοτεχνολογίας: τον Σκαραβαίο. Ο Σκαραβαίος τον διαλέγει για ξενιστή και έτσι αποκτά μια απίθανη πανοπλία και μαζί με αυτή, εντυπωσιακές – αλλά και απρόβλεπτες- δυνάμεις. Η μοίρα του θα αλλάξει για πάντα και θα μεταμορφωθεί στον υπερήρωα Blue Beetle.

Το Blue Beetle είναι μια ταινία υπερηρώων που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του οικείου και του φρέσκου, αλλά τελικά δεν είναι τίποτα από τα δύο. Η ταινία ακολουθεί τον Χάιμε Ρέγιες, έναν Μεξικανοαμερικανό έφηβο που συνδέεται με έναν μυστηριώδη εξωγήινο σκαραβαίο που του χαρίζει μια πανίσχυρη πανοπλία. Μαζί με την οικογένεια και τους φίλους του, πρέπει να σταματήσει έναν αδίστακτο κακοποιό από το να χρησιμοποιήσει τον σκαραβαίο για το κακό.

Το ισχυρότερο στοιχείο της ταινίας είναι η αναπαράσταση της λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και κοινότητας, κάτι που σπάνια βλέπουμε σε mainstream ταινίες υπερηρώων. Το καστ, με επικεφαλής τον Xolo Maridueña, δίνει γοητευτικές και αυθεντικές ερμηνείες που κάνουν τους χαρακτήρες συμπαθείς. Η ταινία έχει επίσης μερικές εντυπωσιακές σκηνές δράσης και οπτικά εφέ, ειδικά όταν ο Blue Beetle ξεδιπλώνει όλες τις δυνατότητές του. Υπάρχουν όμως κάποιες σκηνές δράσης της ταινίας που είναι υποτονικές και το CGI έχει περιθώρια βελτίωσης.

Ωστόσο, η ταινία πάσχει από έλλειψη πρωτοτυπίας και δημιουργικότητας σε πλοκή και σενάριο. Εμπίπτει στη σφαίρα των τυποποιημένων ιστοριών καταγωγής υπερηρώων, καθώς δανείζεται σε μεγάλο βαθμό από άλλες ταινίες του είδους, όπως οι Iron Man, Ant-Man και Shazam. Η κακιά, την οποία υποδύεται η Σούζαν Σάραντον, είναι ένας μονοδιάστατος κλισέ ρόλος που θέλει να χρησιμοποιήσει τον σκαραβαίο για παγκόσμια κυριαρχία. Το χιούμορ είναι συχνά προβλέψιμο και ο τόνος είναι ασυνεπής.

Το Blue Beetle του Angel Manuel Soto είναι μια ταινία που, αν και απολαυστική, δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερα πρωτοποριακό στο είδος των υπερηρώων. Είναι διασκεδαστική, αλλά έχει επίσης πολλά ελαττώματα και περιορισμούς. Μια αξιοπρεπής προσθήκη στο DC Extended Universe, που δεν ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος των ταινιών με υπερήρωες.

Πρωταγωνιστούν: Xolo Maridueña, Adriana Barraza, Damián Alcázar, Raoul Max Trujillo, Susan Sarandon, George Lopez

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..