Κριτική Ταινίας : Bohemian Rhapsody

Το Bohemian Rhapsody του Bryan Singer είναι μια άνιση βιογραφική ταινία που από τη μια εντυπωσιάζει με την εικόνα και τις ερμηνείες της και, από την άλλη, δεν εμβαθύνει ποτέ στην ιστορία πίσω από τα φώτα, με ένα σενάριο που αρνείται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν είτε τον θρύλο της μουσικής, είτε τον άνθρωπο Freddie Mercury.

Η ταινία είναι μια ωδή στους Queen, τη μουσική τους και τον ξεχωριστό τραγουδιστή τους, Freddie Mercury. O Mercury αψήφησε τα στερεότυπα και τους συμβιβασμούς για να γίνει ένας από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες του πλανήτη. Το Bohemian Rhapsody ακολουθεί τη ραγδαία άνοδο της μπάντας μέσα από τα εμβληματικά τραγούδια και τον επαναστατικό τους ήχο. Γνωρίζουν απαράμιλλη επιτυχία αλλά, σε μια απροσδόκητη τροπή, ο Mercury περιτριγυρισμένος από κακές επιρροές, παρατάει τους Queen για να κάνει σόλο καριέρα. Έχοντας υποφέρει πολύ χωρίς τους Queen, καταφέρνει να επανενωθεί μαζί τους λίγο πριν τη συναυλία «Live Aid». Ενώ έχει μόλις διαγνωσθεί ως φορέας του AIDS, ο Mercury οδηγεί με γενναιότητα την μπάντα σε μία από τις καλύτερες συναυλίες στην ιστορία της ροκ μουσικής. Οι Queen αφήνουν μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει τους ασυμβίβαστους, τους ονειροπόλους και τους λάτρεις της μουσικής μέχρι και σήμερα.

Ο Freddie Mercury υπήρξε μια από τις πιο τολμηρές και ασυνήθιστες μορφές που έχουν καταφέρει να γίνουν συλλογικά αποδεκτές στην ιστορία της μουσικής. Η ταινία, όμως, κινείται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση ακολουθώντας όλες τις νόρμες που έχει μια τυπική βιογραφία, χωρίς να αγγίζει την εκκεντρικότητα και την ευρηματικότητα της πηγής έμπνευσης της. Στην πραγματικότητα, είναι μια διασκεδαστική ταινία που διηγείται μια αρκετά συναρπαστική ιστορία για ένα από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα, με τα κοστούμια, τον φωτισμό και την κινηματογραφία να συντελούν στη δημιουργία φαντασμαγορικών σκηνών, όπως αυτές των συναυλιών. Όταν όμως ξεπεράσεις την εικόνα, βλέπεις ότι και το σενάριο και η σκηνοθεσία απλά βασίζονται στο ήδη υπάρχων υλικό για να εντυπωσιάσουν, έναν απόλυτα ενδιαφέροντα πρωταγωνιστή και μια σειρά πασίγνωστων μουσικών, και δεν προσπαθούν να καταλάβουν ή να παρουσιάσουν ποτέ τι ακριβώς συνέβη, πέρα από μια απλή καταγραφή γεγονότων.

Ο Rami Malek είναι θαυμάσιος στον ρόλο του Mercury, ειλικρινής και διαπεραστικός σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, υιοθετώντας όχι μόνο τη φυσικότητα του Freddie αλλά και το πνεύμα του. Πειστικός κατά τη διάρκεια τόσο των δραματικών, όσο και των πιο κωμικών σκηνών, έχει προσέξει όλες τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες και μοιάζει να μεταμορφώνεται στον ρόλο και όχι άπλα να τον ερμηνεύει, προσέχοντας να μην υπερβεί τα όρια και να παρουσιάσει μια καρικατούρα αυτού του θρύλου. Το υπόλοιπο καστ λειτουργεί υποστηρικτικά στην δουλειά του Malek, ο οποίος και κλέβει την παράσταση εξ ορισμού.

Το Bohemian Rhapsody του Bryan Singer είναι ένα μουσικό υπερθέαμα, μια καθαρά ψυχαγωγική ταινία, συμβατική και ασφαλής, παρόλο που είναι επικεντρωμένη γύρω από έναν τόσο αντισυμβατικό καλλιτέχνη. Μια εντυπωσιακή, αλλά επιφανειακή προσέγγιση της ζωής και του χαρακτήρα του Freddie Mercury.

 

Σκηνοθεσία: Bryan Singer

Πρωταγωνιστούν: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Aidan Gillen, Tom Hollander και Mike Myers

Στους Κινηματογράφους!

2 Σχόλια

Πες μας την άποψη σου..