Κριτική Ταινίας : Chappaquiddick

To Chappaquiddick (Η Ενοχή του Κένεντι) του John Curran είναι μια όμορφη κινηματογραφική μεταφορά ενός τμήματος της ζωής του Ted Kennedy.
Μια τυποποιημένη βιογραφική ταινία που κινείται σταθερά πάνω στις γραμμές του είδους, καλοφτιαγμένη αλλά διστακτική στην αφήγηση, δεν απαντάει στις ερωτήσεις που η ίδια θέτει για έναν τόσο περίπλοκο άνθρωπο, παρόλο που τολμά να τονίσει κάποια απο τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του.

Το περιστατικό του Chappaquiddick ήταν ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα το οποίο έλαβε χώρα την Παρασκευή 18 Ιουλίου 1969 στο νησί Chappaquiddick της Μασαχουσέτης.
Το δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε αργά το βράδυ, προκλήθηκε από την αμέλεια του γερουσιαστή Ted Kennedy και οδήγησε στο θάνατο την 28χρονη συνεπιβάτη του, τη Mary Jo Kopechne, η οποία παγιδεύτηκε μέσα στο όχημα του. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο Kennedy έχασε τον έλεγχο του αυτοκίνητου και πέρασε από την λωρίδα μιας γέφυρας, σε ένα παλιρροιακό κανάλι.

Ο ίδιος ξέφυγε από το αμάξωμα, έφυγε από τη σκηνή και δεν ανέφερε το ατύχημα στην αστυνομία για δέκα ώρες. Η Kopechne πέθανε μέσα στο βυθισμένο αυτοκίνητο.
Την επόμενη μέρα, το αυτοκίνητο με το σώμα της Kopechne στο εσωτερικό του ανακτήθηκε από ένα δύτη, λίγα λεπτά πριν ο Kennedy αναφέρει το ατύχημα στις τοπικές αρχές. Ο Kennedy παραδέχτηκε την ενοχή του  σχετικά με την εγκατάλειψη του σκηνικού ενός ατυχήματος που προκάλεσε τραυματισμό, και αργότερα έλαβε ποινή φυλάκισης δύο μηνών. Το περιστατικό του Chappaquiddick έγινε εθνικό σκάνδαλο και πιθανότατα επηρέασε την απόφαση του Kennedy να μην ξεκινήσει προεδρική εκστρατεία το 1972 και το 1976.

Η ταινία Chappaquiddick (Η Ενοχή του Κένεντι) επικεντρώνεται σε αυτό το φρικτό γεγονός, αλλά δίνει έμφαση εξ’ ολοκλήρου στην προσπάθεια κάλυψης του, χωρίς να επιχειρεί να δώσει κάποια εξήγηση στο γιατί ή πώς συνέβη. Σε κανένα σημαντικό σημείο της ταινίας δεν τίθεται κάποιο ερωτηματικό για τα κίνητρα του Kennedy τη νύχτα του ατυχήματος. Ο Jason Clarke δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της ταινίας στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και ο σκηνοθέτης, παρουσιάζουν τον Kennedy ως έναν άτυχο άνθρωπο και όχι ως κάποιον υπεύθυνο για την τύχη του, μην επενδύοντας συναισθηματικά πάνω του αλλά αφήνοντάς τον ως έναν κενό και αδύναμο χαρακτήρα. Η Kate Mara ως Mary-Jo Kopechne δεν έχει να κάνει πολλά πράγματα, ενώ ο Ed Helms έχει τον πιο ενδιαφέροντα ουσιαστικά ρόλο της ταινίας.

To Chappaquiddick (Η Ενοχή του Κένεντι) του John Curran είναι μια αξιοπρεπής αναπαράσταση μιας στιγμής της ιστορίας των Kennedy, αλλά παραμένει θαμπή και απλοϊκή, χωρίς να καταφέρνει να αναδείξει κάτι παραπάνω από ένα γεγονός που αποτέλεσε εθνικό σκάνδαλο.

 

 

Σκηνοθεσία: John Curran

Πρωταγωνιστούν: Jason Clarke, Ed Helms, Jim Gaffigan και Kate Mara

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..