Κριτική Ταινίας : Darkest Hour

To Darkest Hour (Η Πιο Σκοτεινή Ώρα) του Joe Wright, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μια ιστορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Επικεντρωμένη στον Winston Churchill, συνδυάζει την υπέροχη κινηματογραφία με τον παθιασμένο ηρωικό διάλογο δίνοντας την ευκαιρία στον Gary Oldman να λάμψει.

Τον Μάιο του 1940, ο Winston Churchill διαδέχτηκε τον Neville Chamberlain στην αρχηγία μιας κυβέρνησης συνασπισμού, όταν μετά την κατάρρευση και συνθηκολόγηση της Γαλλίας, η Βρετανία βρέθηκε πλέον μόνη της στον αγώνα ενάντια στη Ναζιστική Γερμανία. Ο Χίτλερ επεδίωκε έναν συμβιβασμό ή συμφωνία με τη Βρετανία, έχοντας κατά νου την σχεδιαζόμενη επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Παρά ταύτα, η στάση του Churchill ήταν αδιαπραγμάτευτη. To Darkest Hour (Η Πιο Σκοτεινή Ώρα) περιγράφει ακριβώς αυτές τις στιγμές. Με τον κόσμο να βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή, ένας άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει το αδύνατο και να σώσει τον κόσμο μέσα από μια σειρά ομιλιών, προσπαθώντας να πείσει και τους άλλους πως δεν υπάρχει ουσιαστικά αδύνατο. Ο Winston Churchill δεν ήταν τόσο πολιτική μεγαλοφυΐα, όσο ένας ελιτίστικος καθαρόαιμος Βρετανός…όμως έκανε το σωστό πράγμα την κατάλληλη στιγμή. Η ταινία καταγράφει αυτή την εσωτερική αμφιβολία, επικεντρώνεται όμως περισσότερο στην ηρωική φύση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Gary Oldman μεταμορφώνεται σε μια σχεδόν μη αναγνωρίσιμη εκδοχή του εαυτού του, αφομοιώνοντας πλήρως τη συμπεριφορά, τη φωνή και τις κινήσεις του στον κινηματογραφικό χαρακτήρα του. Το Darkest Hour (Η Πιο Σκοτεινή Ώρα) είναι στηριγμένο πάνω στο Churchill αφήνοντας, μπροστά στο μεγαλείο της αληθινής ιστορίας, τους εξαιρετικούς υποστηρικτικούς χαρακτήρες στη σκιά του, όσο συναισθηματικά και αν προσπαθεί να τους προσεγγίσει. Η κινηματογραφία της ταινίας είναι πραγματικά εξαιρετική, με υπέροχα και πολύ όμορφα κάδρα καθ’όλη τη διάρκειά της.

To Darkest Hour (Η Πιο Σκοτεινή Ώρα) είναι μια συγκρατημένη, αλλά δραματουργικά αποτελεσματική ταινία, με τον Gary Oldman να κλέβει την παράσταση με μία εντυπωσιακή και αληθινή ερμηνεία. Ένα παραμύθι ηρωισμού για μεγάλα παιδιά.

 

 

Σκηνοθεσία: Joe Wright

Πρωταγωνιστούν: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane, Ronald Pickup και Ben Mendelsohn

 

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..