Κριτική Ταινίας : Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη

Μια ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ρατσιστικής βίας, το Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη δείχνει για άλλη μια φορά την αφηγηματική ικανότητα της Kathryn Bigelow. Ωστόσο, προσδίδει και την αγωνία της να περάσει τα σωστά μηνύματα, σε σημείο που χάνει τη μαγεία μυθοπλασίας και καταλήγει ένα διδακτικό, εκβιαστικό ντοκουμέντο αστυνομικής βίας.

Στην Αμερική του Τραμπ, όπου οι φυλετικές διακρίσεις και ο ρατσισμός αποτελεί πρώτο θέμα σχεδόν καθημερινά, είναι απαραίτητο η τέχνη να πάρει θέση απέναντί τους και η ιστορία να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Η βασική ιδέα πίσω από την ταινία είναι αυτή, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εύκολο να μην καταφέρεις να πετύχεις το προβλεπόμενο αποτέλεσμα. Το μοντάζ και οι απότομες εναλλαγές πλάνων της Kathryn Bigelow δίνουν την αίσθηση ντοκιμαντέρ, όμως η χρήση γραφικής και παρατεταμένης βίας κάνουν την ταινία πολύ δύσκολη στην παρακολούθηση. Η καταγραφή του μαρτυρίου των αθώων, αβοήθητων θυμάτων είναι θεμελιωδώς αντι-δραματική, και η ταινία έχει διαλέξει από νωρίς να παίξει το παιχνίδι των καλών και των κακών χωρίς περαιτέρω ανάπτυξη των χαρακτήρων. Ίσως ο σκοπός πίσω από την τόσο γραφική αναπαράσταση να είναι η καθαρή καταγραφή στη συλλογική μνήμη του μεγέθους της ρατσιστικής βίας, αλλά ο θεατής αισθάνεται εγκλωβισμένος σε ένα θρίλερ χωρίς να μπορεί να ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές του.

Οι ερμηνείες είναι συνολικά καλές, με τον Will Poulter να ξεχωρίζει ως ένα ρατσιστικό, ξεκάθαρα σατανικό και κακό άτομο. Ο John Boyega είναι αρκετά καλός, αλλά χρειαζόταν περισσότερες σκηνές. Ένα λάθος της ταινίας είναι ότι δεν προσπαθεί να μας κάνει να καταλάβουμε τους χαρακτήρες, όπως παραδείγματος χάρη αυτόν του Boyega που θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη του ψυχισμού του. Το Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη είναι μια ταινία τρόμου με πολλή ένταση, που συχνά αποτυγχάνει να δικαιολογήσει τα έντονα συναισθήματα που μας ζητάει να νιώσουμε για τους χαρακτήρες της.

Κάποιες ταινίες είναι απλά αναγκαίες, μια από αυτές είναι και το Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη. Σίγουρα μέσα από αυτήν, πολλοί θα μάθουν ένα κομμάτι της ιστορίας ή θα μπορέσουν να καταλάβουν, έστω και στο ελάχιστο, τον τρόμο που μπορεί να προκαλέσει ο ρατσισμός και η βία. Όμως, δεν παύει να είναι μια ταινία που χρησιμοποιεί τη βία ως μέσο πρόκλησης και είναι αποφασισμένη να μην κερδίσει την κοινή γνώμη μέσα από την αφήγηση, αλλά να την εκβιάσει μέσα από τον τρόμο.

Σκηνοθεσία: Kathryn Bigelow

Πρωταγωνιστούν: John Boyega, Will Poulter, Algee Smith, Jason Mitchell, John Krasinski και Anthony Mackie

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..