Κριτική ταινίας : Dumb Money (Αουτσάιντερς)

Το Dumb Money (Αουτσάιντερς) του Craig Gillespie είναι μια ζωντανή και διασκεδαστική ταινία.

Η απόλυτη ιστορία Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, βασισμένη στα θεότρελα, αληθινά γεγονότα μιας ομάδας καθημερινών ανθρώπων που αναστάτωσαν την Wall Street και πλούτισαν μετατρέποντας την Gamestop (ναι, το κατάστημα βιντεοπαιχνιδιών!) στην πιο καυτή εταιρία του κόσμου. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Κιθ Γκιλ, ο οποίος αρχίζει να δημοσιεύει στο διαδίκτυο τις επενδύσεις του. Η δημοφιλία των επενδυτικών του συμβουλών εκτοξεύεται, εκείνος και όσοι τον ακολουθούν πλουτίζουν, μέχρι τη στιγμή που οι εκατομμυριούχοι αρχίζουν να αντιδρούν και οι δύο πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με συγκλονιστικές αλλαγές.

Το “Dumb Money” είναι μια ταινία που εξιστορεί τα γεγονότα του χρηματιστηριακού παροξυσμού της GameStop που έλαβε χώρα στις αρχές του 2021, όταν μια ομάδα διαδικτυακών επενδυτών από το Reddit αμφισβήτησε το κατεστημένο της Wall Street. Η ταινία ακολουθεί τις προοπτικές διαφόρων χαρακτήρων που εμπλέκονται στο γεγονός, από τους απλούς ανθρώπους που εντάχθηκαν στο κίνημα μέχρι την πλούσια ελίτ που προσπάθησαν να το σταματήσουν.

Η ταινία δεν αποτελεί αριστούργημα, αλλά είναι μια διασκεδαστική και συναρπαστική ιστορία που αποτυπώνει το πνεύμα της εποχής. Η πανδημία, οι μάσκες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η δύναμη του διαδικτύου είναι όλα συνυφασμένα με την ιστορία. Η ταινία κάνει επίσης καλή δουλειά στην επεξήγηση πολύπλοκων οικονομικών εννοιών πίσω από το short squeeze, όπως το shorting, τα δικαιώματα προαίρεσης και τα margin calls.

Το καστ είναι εντυπωσιακό, με τον Paul Dano στον ρόλο του Keith Gill, του χρήστη του Reddit που πυροδότησε την επανάσταση, τη Shailene Woodley στον ρόλο της συζύγου που τον υποστηρίζει και τον Pete Davidson στον ρόλο του ξεκαρδιστικού αδελφού του. Ο Davidson κλέβει κάθε σκηνή στην οποία συμμετέχει με τις πνευματώδεις ατάκες του. Ο Σεθ Ρόγκεν υποδύεται έναν σοβαρό ρόλο ως δημοσιογράφος που ερευνά το σκάνδαλο, αλλά δεν ταιριάζει απόλυτα με τον τόνο της ταινίας. Ο Σεμπάστιαν Σταν κάνει μια εμφάνιση ως Βλαντ Τένεφ, ο διευθύνων σύμβουλος της Robinhood, ο οποίος αντιμετωπίζει αντιδράσεις για τον περιορισμό των συναλλαγών.

Το Dumb Money (Αουτσάιντερς) του Craig Gillespie είναι μια ταινία που εξυμνεί τα αουτσάιντερ που τόλμησαν να τα βάλουν με το σύστημα, αλλά αναγνωρίζει επίσης τη σκληρή πραγματικότητα του πώς το παιχνίδι είναι στημένο. Αντικατοπτρίζει το κλίμα και τα ζητήματα της εποχής μας και αξίζει να την παρακολουθήσει όποιος θέλει να ξαναζήσει ή να μάθει περισσότερα για ένα από τα πιο συναρπαστικά πρόσφατα γεγονότα.

Πρωταγωνιστούν: Paul Dano, Pete Davidson, Vincent D’Onofrio, America Ferrera, Nick Offerman, Anthony Ramos, Sebastian Stan, Shailene Woodley και Seth Rogen

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..