Κριτική Ταινίας : Dune

Το Dune του Denis Villeneuve είναι μια εξαιρετική προσαρμογή ενός απροσάρμοστου μυθιστορήματος, περίπλοκο και ακατάστατο όσο η πηγή του, άλλα επικό σε κάθε διάσταση του.

Σε ένα μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι ενός ήρωα, το ‘Dune’ λέει την ιστορία του Paul Atreides , έναν χαρισματικού νεαρού άνδρα, ο οποίος γεννήθηκε με το βάρος ενός πεπρωμένου που δεν μπορεί να καταλάβει, και ο οποίος πρέπει να ταξιδέψει στον πιο επικίνδυνο πλανήτη του σύμπαντος για να εξασφαλίσει το μέλλον της οικογένειας και του λαού του. Όσο κακόβουλες δυνάμεις έρχονται σε αντιπαράθεση για τις αποκλειστικές προμήθειες του πιο σπάνιου υλικού του πλανήτη, ένα υλικό ικανό να ξεκλειδώσει την μεγαλύτερη δυνατότητα των ανθρώπων, μόνο αυτοί που θα κατακτήσουν τον φόβο τους θα επιβιώσουν

Το Dune είναι ένα έπος, τόσο στο μέγεθος όσο και στη θεματολογία του, πράγμα που έχει δυσκολέψει κατά καιρούς εξαιρετικούς σκηνοθέτες που είχαν αναλάβει την προσαρμογή του στη μεγάλη οθόνη. Ο Villeneuve όμως, πάντα καταφέρνει στις ταινίες του οι τεχνικές πτυχές να υπερτερούν των άλλων στοιχείων. Έτσι και εδώ, μπορεί να προσπερνά ενδιαφέροντα σημεία πλοκής του βιβλίου που έχτιζαν τη δυναμική μεταξύ χαρακτήρων, αλλά η κινηματογράφηση είναι εξαιρετική και η παραγωγή έχει ξεπεράσει το επικό.

Το καστ στην πλειονότητα του είναι άψογο και με καλές ερμηνείες, πέρα από το την φήμη τους. Ο Oscar Isaac και η Rebecca Fergerson δίνουν και οι δύο εξαιρετικές ερμηνείες. Ο πρωταγωνιστής Timothée Chalamet υποδύεται έναν χαρακτήρα που είναι ψυχρός από τη γραφή του. Μόνη ίσως επιφύλαξη η Zendaya, η οποία αν και εξαιρετική οπτικά όπως πάντα, ο ρόλος της είναι αρκετά μικρός στην πρώτη ταινία.

Το Dune του Denis Villeneuve είναι επικό τεχνικά, σύνθετο και δυσνόητο κάποιες στιγμές, άλλα σε αρκετά σημεία του υπέροχο.

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve

Πρωταγωνιστούν: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Zendaya, Chang Chen, Sharon Duncan-Brewster, Charlotte Rampling και Jason Momoa

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..