Κριτική Ταινίας : Fahim

Το Fahim (Ρουά Ματ) του Pierre-François Martin-Laval είναι μια συναισθηματική, δραματική και κάπως επιφανειακή ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Αναγκασμένος να εγκαταλείψει τη χώρα του, το Μπαγκλαντές, ο 8χρονος σκακιστής Φαχίμ φτάνει στο Παρίσι με τον πατέρα του. Καθώς η αίτησή τους για άσυλο απορρίπτεται και θεωρούνται πλέον λαθρομετανάστες, βρίσκονται στο χείλος της αστεγίας και της απελπισίας. Με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό, ο Φαχίμ, γνωρίζει τον Σιλβάν (το αληθινό του όνομα είναι Ξαβιέ Παρμεντιέ), έναν κορυφαίο Γάλλο προπονητή σκακιού, που τον διδάσκει και του δίνει σκοπό στη ζωή του. Οι μάχες που δίνει πάνω στη σκακιέρα, αντανακλούν τις νίκες και τις συντριπτικές ήττες του στον αγώνα για μία φυσιολογική ζωή. Ο Φαχίμ διακρίνεται σε τοπικά και εθνικά τουρνουά και τελικά, το 2012, κερδίζει τον τίτλο του Πρωταθλητή Σκακιού της Γαλλίας, σε ηλικίες κάτω των 12 ετών.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που μαθαίνει να ζει χωρίς τη μητέρα του και τον πατέρα του, μακριά από το σπίτι του, τις ρίζες του και τη γλώσσα του. Η ιστορία του Φαχίμ δεν είναι απλά μια συγκινητική εκδοχή της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνει ένα κομμάτι της υποτιθέμενης «πολιτισμένης» κοινωνίας μας, αλλά και μια δυνατή μαρτυρία για την πατρότητα, την καλοσύνη των ξένων και τη θαρραλέα βούληση ενός μικρού αγοριού να πετύχει.

To Fahim (Ρουα Ματ) είναι μια ταινία που απλουστεύει ένα αρκετά πολύπλοκο θέμα και ποντάρει στην ανάδειξη του συναισθήματος αντί στην καταγραφή μιας σκληρής πραγματικότητας. Βασισμένη σε πραγματική ιστορία, το κέντρο της ταινίας είναι η οδύσσεια ενός πατέρα και ενός γιου, οι οποίοι χαρακτηρίζονται λαθραίοι, που καλούνται να ξεπεράσουν περίπλοκες νομικές διαδικασίες. Κάπου εκεί εμπλέκεται και το ταλέντο του μικρού, αλλά και ο Γάλλος μέντορας του. Οι ιστορίες του αυτοδημιούργητου ήρωα, του αδύναμου που ξεπερνά όλες τις αντιξοότητες και γίνεται δυνατός, πάντα αγγίζουν. Και αυτή η ιστορία συνδυάζει το κοινωνικό δράμα, με πραγματικά γεγονότα. Η επιτυχία φτάνει στους ταπεινότερους και η ψευδαίσθηση ενός αγοριού που διασχίζει εμπόδια και πολιτισμούς με το ταλέντο του, αποτελούν μια εξαιρετική βάση για την αφήγηση της. Όμως, παρ’ όλη τη δυναμική του κοινωνικού μηνύματος και της ιστορίας της, η ταινία ακολουθεί μια πολύ συνηθισμένη και αναμενόμενη ροή, αντλώντας όλη της την αξία από τη βάση της, χωρίς να προσθέτει κάτι περισσότερο.

Στο σύνολο της, η ταινία έχει τονικές διακυμάνσεις, δεν παύει όμως να είναι όμορφη και καλογυρισμένη. Οι χαρακτήρες είναι χαρισματικοί και οι ερμηνείες εξαιρετικές. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο αυτής της ταινίας είναι αυτό που την αναδεικνύει, με τον Depardieu και τον Ahmed να έχουν μια αξιοπρεπή χημεία.

Το Fahim (Ρουά Ματ) του Pierre-François Martin-Laval, αν και σεναριακά συνηθισμένο και ήπιο, παρουσιάζει μια ιστορία γεμάτη μηνύματα και αξίες.

 

Σκηνοθεσία: Pierre-François Martin-Laval

Πρωταγωνιστούν: Assad Ahmed, Gérard Depardieu, Mizanur Rahaman και Isabelle Nanty

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..