Κριτική ταινίας : Fremont (Φρίμοντ)

Το Fremont (Φρίμοντ) του Babak Jalali είναι μια στοιχειωτικά όμορφη ταινία που αντηχεί σε πολλά συναισθηματικά επίπεδα.

Η Ντόνια εργάζεται για ένα κινέζικο εργοστάσιο που φτιάχνει τυχερά μπισκότα (fortune cookies) στο Σαν Φρανσίσκο. Έχοντας δουλέψει ως διερμηνέας για τον αμερικάνικο στρατό στο Αφγανιστάν, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα ζωή της και οι απολαυστικές, στοχαστικές, συνεδρίες με τον ψυχαναλυτή της δεν δείχνουν να βελτιώνουν την κατάσταση. Σε μια στιγμή ξαφνικής έμπνευσης, αποφασίζει να στείλει εκεί έξω ένα ξεχωριστό μήνυμα μέσα σε ένα μπισκότο.

Το Fremont εξερευνά, με οδυνηρό τρόπο, την εμπειρία των μεταναστών μέσα από την ιστορία της Donya, μιας πρώην Αφγανής μεταφράστριας για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τώρα που ζει μόνη της στο Fremont της Καλιφόρνια, αφού εγκατέλειψε την οικογένειά της κάτω από τραυματικές συνθήκες, η Donya εργάζεται σε ένα εργοστάσιο τυχερών μπισκότων. Όταν παίρνει προαγωγή στο να γράφει τα στιχάκια που περιέχουν, βγάζει τα συναισθήματα της απομόνωσης και της νοσταλγίας της στο έργο της, δημιουργώντας μηνύματα ελπίδας και σύνδεσης.

Με φόντο το ήσυχο σκηνικό του Fremont, η ταινία εμβαθύνει σε θέματα εκτόπισης, σύνδεσης και ταυτότητας. Η μινιμαλιστική σκηνοθεσία της Jalali, σε συνδυασμό με μονόχρωμες εικόνες, αναδεικνύει τη στοχαστική και μελαγχολική αφήγηση. Η ασπρόμαυρη κινηματογράφηση ενισχύει την εσωστρεφή και ανθεκτική ατμόσφαιρα της ταινίας.

Η Anaita Wali Zada λάμπει ως Donya, παρέχοντας μια αποχρωματισμένη ερμηνεία που αποτυπώνει τους εσωτερικούς αγώνες του χαρακτήρα της και την αναζήτηση του ανήκειν. Το υποστηρικτικό καστ, συμπεριλαμβανομένου ενός φίλου στη δουλειά και ενός ειρωνικού κινέζου αφεντικού, προσθέτει στρώματα αποχρώσεων και ενσυναίσθησης. Η εισαγωγή του Jeremy Allen White στην τελευταία πράξη αλλάζει τον τόνο της ταινίας, προσδίδοντας μια εκπληκτική και ευπρόσδεκτη δυναμική.

Παρά τον αργό ρυθμό του, το Fremont (Φρίμοντ) του Babak Jalali ξεχωρίζει με το χιούμορ του και το συναισθηματικό του βάθος. Η απεικόνιση της μοναξιάς και της μεταναστευτικής εμπειρίας στην ταινία είναι τόσο στοιχειωτική, όσο και εξανθρωπιστική. Το «Fremont» του Jalali είναι μια στοχαστική, καλοδουλεμένη ταινία που αποτυπώνει τη λεπτή ισορροπία της ελπίδας και της μελαγχολίας στην προσπάθεια να βρει κανείς τη θέση του σε μια ξένη χώρα.

Σκηνοθεσία: Babak Jalali

Πρωταγωνιστούν: Anaita Wali Zada, Gregg Turkington, Jeremy Allen White, Hilda Schmelling.

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..