Κριτική Ταινίας : Ghost in the Shell

To Ghost in the Shell (Το φάντασμα στο κέλυφος) είναι μια εντυπωσιακή ταινία, με πανέμορφα οπτικά εφέ, καλοφτιαγμένη, η οποία όμως δεν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον καθ’ όλη την διάρκεια της.

To Ghost in the Shell (Το φάντασμα στο κέλυφος) είναι μια προσαρμογή της Ιαπωνικής ταινίας με το ίδιο όνομα που κυκλοφόρησε το 1995. Ενώ οι εικόνες που χρησιμοποιεί είναι ίδιες με το original, η ιστορία είναι λίγο διαφορετική. Όπως ήταν αναμενόμενο, στην αμερικάνικη εκδοχή η πρωταγωνίστρια έχει πιο πολύ την ιδιότητα του υπερήρωα, και χάνει κάτι από την πολυπλοκότητα του αρχικού. Παρόλα αυτά, το θέμα του Ghost in the Shell (Το φάντασμα στο κέλυφος) παραμένει συναρπαστικό. Προβάλει το ερώτημα που έχουμε ξαναδεί και παλαιότερα σε ταινίες όπως το Matrιx, ποια είναι τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και με αυτή τη βάση, το σενάριο δεν είναι ενδιαφέρον. Υπάρχουν αρκετές σκηνές filler όπου απλά περιμένεις την επόμενη σκηνή δράσης και αυτό είναι αρκετά κουραστικό.

Τα οπτικά εφέ είναι το ισχυρότερο ατού της ταινίας. Ο σκηνοθέτης Rupert Sanders δημιούργησε έναν εντυπωσιακό κόσμο, σκοτεινό και φωτεινό ταυτόχρονα, με έντονες επιρροές από την original ταινία αλλά και το, ιστορικό πλέον, Blade Runner. Αν κάτι μπορεί να χαρακτηρίσει το Ghost in the Shell (Το φάντασμα στο κέλυφος), είναι το πόσο όμορφα μοιάζουν τα πάντα. Οι χορογραφημένες σκηνές δράσης είναι υπέροχες, όπως και ο σχεδιασμός διαφόρων ρομπότ και αντικειμένων.

Το δυσκολότερο σημείο είναι το casting, καθώς πολλοί αντιδρούν στο λεγόμενο whitewashing, όπου δηλαδή μια λευκή ηθοποιός πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία που λαμβάνει χώρα στην Ιαπωνία. Η ταινία εξηγεί τον λόγο αποκαλύπτοντας πως η Scarlett Johansson είναι απλά το σώμα που φιλοξενεί μια ψυχή, ώστε ακόμα και αυτοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία να μην έχουν απορίες. Σωστό ή λάθος, δεν ξέρουμε. Η Johansson όμως είναι πραγματικά καλή στον ρόλο της Mayor. Αποδεικνύει, για ακόμα μια φορά, ότι μπορεί να κρατήσει μια ταινία πάνω της, και αυτό κάνει. Η ταινία δεν ενδιαφέρεται για κανένα άλλο εκτός από τον χαρακτήρα της. Ούτε οι ανταγωνιστές, ούτε οι συμπρωταγωνιστές της παίρνουν αρκετό χώρο και, ουσιαστικά, απλά υπάρχουν χωρίς να γνωρίζουμε την ιστορία τους. Ο Δανός Pilou Asbaek, γνωστός ως Euron του Game of Thrones, κάνει αρκετά καλή δουλεία με αυτά που του δίνονται, ενώ η συνήθως εξαιρετική Juliette Binoche περνάει κάπως απαρατήρητη.

To Ghost in the Shell (Το φάντασμα στο κέλυφος) είμαι μια ταινία που αξίζει να δεις στην μεγάλη οθόνη. Όμορφη και εντυπωσιακή, προσφέρει αξιοπρεπή ψυχαγωγία χωρίς όμως να εμβαθύνει πολύ στα μηνύματα της πρωτότυπης ταινίας.

Σκηνοθεσία: Rupert Sanders

Πρωταγωνιστούν: Scarlett Johansson, Michael Pitt, Pilou Asbæk, Chin Han και Juliette Binoche

Στους Κινηματογράφους

 

Πες μας την άποψη σου..