Κριτική Ταινίας : Glass

Το Glass του M. Night Shyamalan είναι μια παράξενη, αλλά εμπνευσμένη ταινία. Ένα εντυπωσιακό χάος που πάσχει από ζητήματα ρυθμού και αφήγησης, αλλά σίγουρα απροσδόκητο και διασκεδαστικό.

Shyamalan φέρνει στο Glass δυο από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της φιλμογραφίας του – τον Άφθαρτο από το 2000 και τον Διχασμένο από το 2016 – δημιουργώντας ένα εκρηκτικό, καινούργιο θρίλερ, το οποίο ακολουθεί τους κανόνες των κόμιξ. Από τον Άφθαρτο, επιστρέφουν ο Bruce Willis ως David Dunn και ο Samuel L. Jackson ως Elijah Price, γνωστός και ως Mr. Glass. Μαζί τους αυτή τη φορά, από τον Διχασμένο, και ο James McAvoy, αναβιώνοντας τον ρόλο του Kevin Wendell Crumb και των πολλαπλών προσωπικοτήτων που κατοικούν μέσα του, αλλά και η Anya Taylor-Joy ως Casey Cooke, η μοναδική που επέζησε της συνάντησης μαζί του. Ακολουθώντας το φινάλε του Διχασμένου, ο Glass βρίσκει τον Dunn να καταδιώκει τον Crumb σε μια σειρά από κλιμακωτές συναντήσεις, όπου η στιβαρή παρουσία του Price μοιάζει σαν ενός μαέστρου που φαίνεται να κρατάει μυστικά και για τους δυο.

Το Glass είναι ο ορισμός της κορύφωσης μια κινηματογραφικής τριλογίας. Οτιδήποτε συνέβη στις δυο προηγούμενες ταινίες θεωρείται γνωστό και δεδομένο στην ταινία που στηρίζεται στην διαφορετικότητα του κεντρικού, γειωμένου και ρεαλιστικού υπερήρωα, σε αντίθεση με τον υπερβολικό κακό της ιστορίας. Όμως εδώ ακριβώς είναι που η ταινία δυσκολεύεται, στην εξισορρόπηση των τριών κύριων χαρακτήρων. Οι ικανότητες τους είναι γνωστές και η παρουσίασή τους ως υπερήρωες της πραγματικής ζωής δεν αρκεί για να κρατήσει το ενδιαφέρον καθόλη την διάρκεια μιας ταινίας που είναι περίεργη, και θεματικά και οπτικά. Το θάρρος του Shyamalan να μεταφέρει αυτή την ιστορία με χαμηλό προϋπολογισμό, δυστυχώς δε μεταφράζεται θετικά στην οθόνη και δεν επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της.

Το σύνολο του cast επιστρέφει στους ρόλους τους σαν να μην τους άφησε ποτέ. Ο Samuel L. Jackson επιστρέφοντας με τη μυστηριώδη παρουσία του ως Glass, κινεί τα νήματα της ιστορίας μέχρι το τέλος, ενώ ο Bruce Willis επιστρέφει ως κουρασμένος και χαρακτηριστικός David Dunn. Αυτός όμως που κλέβει την παράσταση, όπως και στο Split, είναι ο James McAvoy με την ικανότητα του να μεταβαίνει έντεχνα από τη μία προσωπικότητα του χαρακτήρα του στην άλλη, χωρίς να κουράζει ή να δείχνει καρικατούρα.

Το Glass του M. Night Shyamalan είναι μια ανατρεπτική ταινία για υπερήρωες, μια πραγματική ιστορία κόμικ, φιλόδοξη και συναρπαστική, αλλά διχαστική όσο οι χαρακτήρες της.

Σκηνοθεσία: M. Night Shyamalan

Πρωταγωνιστούν: James McAvoy, Bruce Willis, Anya Taylor-Joy, Sarah Paulson και Samuel L. Jackson

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..