Κριτική Ταινίας : Green Book

Το Green Book (Το Πράσινο Βιβλίο) του Peter Farrelly είναι μια συναρπαστική ταινία, ευχάριστη και χαοτική, με την κωμωδία και το δράμα να ισορροπούν εξαιρετικά σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι αντιθέσεων και προκαταλήψεων.

  1. O Tony Lip, πορτιέρης από μία Ιταλο-αμερικανική γειτονιά του Bronx, προσλαμβάνεται ως οδηγός του Dr. Don Shirley, ενός παγκοσμίου φήμης Αφροαμερικάνου πιανίστα, για να τον συνοδεύσει σε μία περιοδεία από το Manhattan στον βαθύ Αμερικάνικο Νότο. Θα πρέπει να κινηθούν στηριζόμενοι στο Green Book, το οποίο θα τους υποδείξει τα ελάχιστα καταλύματα, εστιατόρια κτλ που ήταν τότε ασφαλή για τους Αφροαμερικανούς.

Η ταινία Green Book θα μπορούσε να “κατηγορηθεί” για πολλά. Για το ότι παρουσιάζει μια κλισέ και ξαναειπωμένη ιστορία δρόμου για δυο τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες και το πώς αυτοί ξεπερνούν τις διαφορές τους, για το ότι παρουσιάζεται από μια ξεκάθαρα λευκή οπτική γωνία, ακόμη και για τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει οι συγγενείς του Don Shirley για την απεικόνισή του. Όλα αυτά ισχύουν και ναι, οι χαρακτήρες είναι στερεοτυπικά αποτυπωμένοι στη μεγάλη οθόνη και η ταινία δεν αγγίζει ουσιαστικά τη δυσκολία του να είσαι μαύρος που ταξιδεύει στον Νότο. Όμως, μέσα από αυτή τη σύνθεση στερεοτύπων δημιουργούνται μοναδικοί χαρακτήρες, οι οποίοι κερδίζουν τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον. Ο Tony Lip είναι ένας συνηθισμένος σκληρός Ιταλο-Αμερικάνος που δουλεύει για να κερδίσει το ψωμί του και ο Don Shirley ένας μουσικός παγκόσμιας κλάσης με διδακτορικές διατριβές. Οι Viggo Mortensen και Mahershala Ali είναι ξεκαρδιστικοί και συγκινητικοί, με μια εξαιρετική μεταξύ τους χημεία που αποτελεί τον πυλώνα σε μια ταινία χωρίς εκπλήξεις στη δομή ή την πλοκή της.

Χωρίς να εμβαθύνει ή να δραματοποιεί ουσιαστικά αυτόν τον τομέα, ο ρατσισμός είναι προφανώς το κύριο θέμα της ταινίας. Χρησιμοποιώντας όμως αυτή τη βάση, καταφέρνει να μιλήσει και να διασκεδάσει με θέματα όπως η κουλτούρα ή ο αυτοπροσδιορισμός. Με μια όμορφη δραματική αφήγηση και χωρίς να προσβάλει, απλά αγγίζει αυτά τα σοβαρά ζητήματα επιφανειακά, ή και χιουμοριστικά ανά διαστήματα, αλλά πάντα με την ειλικρίνεια που προσφέρουν οι ερμηνείες των δυο εξαιρετικών πρωταγωνιστών της και με την εικόνα της, με υπέροχο σχεδιασμό και κινηματογραφία.

Το Green Book (Το Πράσινο Βιβλίο) του Peter Farrelly είναι μια πραγματικά αναζωογονητική ταινία, με δυο χαρισματικούς πρωταγωνιστές. Βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία και χωρίς να είναι επαναστατική ή ιδιαίτερη, δεν επικεντρώνεται στις αντιξοότητες, αλλά στη συντροφικότητα, την αγάπη και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πάντα κάτι περισσότερο από απλά στερεότυπα, όσο και αν τα υπηρετούν.

Σκηνοθεσία: Peter Farrelly

Πρωταγωνιστούν: Viggo Mortensen, Mahershala Ali και Linda Cardellini

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..