Κριτική Ταινίας : Gretel & Hansel

Το Gretel & Hansel (Γκρέτελ & Χάνσελ) του Oz Perkins είναι μια μινιμαλιστική, ατμοσφαιρική και σκοτεινά όμορφη ταινία, με ενδιαφέρουσες στιγμές, αλλά μη ικανοποιητική και ασυνεπή αφήγηση.

Μια φορά και έναν καιρό σε μια μακρινή εξοχή, ένα νεαρό κορίτσι οδηγεί τον μικρό της αδερφό στο σκοτεινό δάσος ψάχνοντας φαγητό και δουλειά, μόνο για να καταλήξουν άθελά τους στον πυρήνα του κακού. Το κλασικό παραμύθι των αδελφών Grim μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη σε μία σκοτεινή ταινία τρόμου.

Πρόκειται για μια όμορφη οπτικά ιστορία, η οποία έχει γυριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο φωτισμός και ο σχεδιασμός των σκηνών να δημιουργούν μια ταινία που βασίζεται, σχεδόν εξ ολοκλήρου, στην ατμόσφαιρα. Η κύρια αφήγηση ακολουθεί αυστηρά το παραμύθι των αδερφών Grim με μερικά νέα στοιχεία, χωρίς όμως να επεκτείνει την ιστορία ή να φτάνει σε κάποια κορύφωση, με αποτέλεσμα να παίρνει κάθε είδους περίεργες κατευθύνσεις χωρίς ποτέ να βρίσκει πραγματικά τη βάση της. Στο σύνολο της η ταινία έχει εκπληκτικά οπτικά εφέ, ενώ κάνει υπέροχη χρήση των χρωμάτων με μια ασυνήθιστη, αλλά εκλεπτυσμένη κομψότητα στην εικόνα της. Τα σκηνικά και το soundtrack είναι εκπληκτικά και ταιριάζουν με τα vibes της ταινίας.

Οι ερμηνείες, ενώ στο σύνολο τους είναι καλές και σε αρμονία με την ταινία, κάποιες φορές, ίσως και λόγω του πλούσιου και ποιητικού διαλόγου, δεν μοιάζουν πιστευτές. Αυτό που αποτελεί όμως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ταινίας είναι η χρήση της αφήγησης στις σκηνές. Με εξαίρεση την αρχή, όπου ταιριάζει στην διαμόρφωση του ύφους του παραμυθιού, η αφήγηση μέσα στην ταινία δεν προσφέρει τίποτα στην ιστορία που δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί μέσω της δράσης, η οποία παραμένει ήπια και άκαμπτη. Μοιάζει με μια καλλιτεχνική προσπάθεια η όποια αναμιγνύει ό, τι αρέσει στους οπαδούς του είδους, με ένα μπερδεμένο τελικό μήνυμα.

Το Gretel & Hansel (Γκρέτελ & Χάνσελ) του Oz Perkins είναι μια όμορφη προσαρμογή ενός γνωστού παραμυθιού, με υπέροχη ανατριχιαστική αισθητική, αλλά ασυνεπής και επιφανειακή σεναριακά.

 

Σκηνοθεσία: Oz Perkins

Πρωταγωνιστούν: Sophia Lillis, Sam Leakey, Charles Babalola, Jessica De Gouw και Alice Krige

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..