Κριτική Ταινίας : Hidden Figures

Το Hidden Figures (Αφανείς Ηρωίδες) είναι μια βιογραφική ταινία που διηγείται την αληθινή ιστορία τριών αφροαμερικανών γυναικών που εργάστηκαν στη NASA τη δεκαετία του 1960. Ένα ευχάριστο διάλειμμα που ακολουθεί τις κλασικές νόρμες και, στην ουσία, δεν προσφέρει κάτι από άποψη δραματουργίας, αλλά εκπαιδεύει το κοινό σε μια εκπληκτική πτυχή της αμερικανικής ιστορίας.

Στην ταινία κυριαρχεί ο ζωηρός διάλογος, ενώ τα μαθηματικά και η επιστημονική ορολογία παρουσιάζονται κινηματογραφικά και ζωηρά. Οι τρεις βασικοί χαρακτήρες είναι καλά ολοκληρωμένοι, τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες που προσφέρουν διαφορετικά πράγματα. Ωστόσο, παρόλο που ταινία έχει έκταση δυο ωρών, οι ιστορίες τους μοιάζουν στρυμωγμένες και δεν τους δίνεται αρκετή ώρα ώστε να ολοκληρωθούν. Ενώ δεν παύει να είναι μια από τις καλύτερες ψυχαγωγικές ταινίες της χρονιάς, χρησιμοποιεί όλες τις τυπικές νόρμες μιας βιογραφίας, με αποτέλεσμα στο τέλος να μοιάζει λίγο επαναλαμβανόμενη.

Το κύριο χαρακτηριστικό της ταινίας είναι το θέμα που αγγίζει, μια ιστορία που πρέπει να ακουστεί στην Αμερική του σήμερα. Η ιστορία τριών γυναικών που ξεπέρασαν όλα τα στερεότυπα και κατάφεραν να αποδείξουν έμπρακτα την ισότητα, σε μια περίοδο κρίσιμη για την έγχρωμη κοινότητα της Αμερικής. Πραγματικά, ίσως αυτός να είναι ο λόγος για την υποψηφιότητα για Oscar, χωρίς ωστόσο να είναι μια κακή ταινία. Απλά το μήνυμα υπερνικά τα όποια ελαττώματα.

Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές στο πλαίσιο που εντάσσονται. Ιδιαίτερα οι τρεις πρωταγωνίστριες, Taraji P. Henson, Octavia Spencer και Janelle Monáe, δίνουν παλμό στην ταινία, ακόμα και στις κλισέ σκηνές. Πολύ καλός και ο Kevin Costner σε έναν πιο υποστηρικτικό ρόλο. Τα κοστούμια είναι πραγματικά υπέροχα και ένα από τα καλύτερα κομμάτια της ταινίας. Η μουσική του Pharrell Willams είναι ως συνήθως καλή, με μόνο αρνητικό το ότι ορισμένα κομμάτια έχουν ενσωματωθεί λάθος σε ορισμένες σκηνές.

Το Hidden Figures (Αφανείς Ηρωίδες) είναι μια καλή βιογραφική-ιστορική ταινία η οποία όμως είναι τόσο εστιασμένη στο να γίνει αποδεκτή, που μοιάζει σχεδόν στερεότυπη. Αυτό που μένει είναι το γεγονός πως φέρνει στην επιφάνεια την ιστορία τριών γυναικών που αμφισβήτησαν τις προκαταλήψεις της εποχής τους σε κάθε επίπεδο.

Σκηνοθεσία: Theodore Melfi

Πρωταγωνιστούν: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons

Στους Κινηματογράφους

 

Πες μας την άποψη σου..