Κριτική ταινίας : Kinds of Kindness (Ιστορίες Καλοσύνης)

Το Kinds of Kindness (Ιστορίες Καλοσύνης) του Γιώργου Λάνθιμου εξερευνά το παράξενο και το αλλόκοτο μέσα από τρεις ξεχωριστές ιστορίες, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει το ταλέντο του σκηνοθέτη να συνδυάζει τον παραλογισμό με έναν σκοτεινά κωμικό τόνο.

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Ιστορίες Καλοσύνης» με πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Όσκαρ Emma Stone και τους υποψήφιους για Όσκαρ Willem Dafoe και Jesse Plemons είναι ένα τρίπτυχο παραμύθι, που ακολουθεί έναν άνδρα χωρίς επιλογές, φερέφωνο του αφεντικού του, ο οποίος προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, έναν αστυνομικό που ανησυχεί επειδή η γυναίκα του, η οποία είχε εξαφανιστεί στη θάλασσα, επέστρεψε και του φαίνεται να είναι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος και μια γυναίκα αποφασισμένη να βρει έναν συγκεκριμένο άνθρωπο με μια ιδιαίτερη ικανότητα, ο οποίος προορίζεται να γίνει πνευματικός ηγέτης.

Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Kinds of Kindness», είναι μια ανθολογία που προσφέρει ένα παράξενο, αλλά γοητευτικό κινηματογραφικό ταξίδι. Αποτελείται από τρεις διαφορετικές ιστορίες, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση. Ο Λάνθιμος, γνωστός για το ιδιόρρυθμο στυλ και το σκοτεινό χιούμορ του, προσφέρει ένα μείγμα σουρεαλισμού και παραλογισμού, με περίεργες θεματικές συνδέσεις μεταξύ των ιστοριών.

Η πρώτη ιστορία δίνει τον τόνο με την απεικόνιση της ζωής ενός υπαλλήλου υπό ένα χειριστικό αφεντικό. Η δυναμική της εξουσίας και η ψυχολογική χειραγώγηση δημιουργούν μια τεταμένη ατμόσφαιρα, αναδεικνύοντας το ταλέντο του Λάνθιμου στη δημιουργία ενοχλητικών, αλλά και συναρπαστικών σεναρίων. Η δεύτερη ιστορία μας μεταφέρει στη ζωή ενός αστυνομικού, ο οποίος αντιμετωπίζει το παρ’ ολίγον θανατηφόρο ατύχημα της γυναίκας του, προσθέτοντας μια αίσθηση μυστηρίου και ανησυχίας. Και οι δύο ιστορίες είναι πλούσιες στον χαρακτηριστικό σουρεαλισμό του σκηνοθέτη, παρασύροντας αβίαστα τους θεατές στους ιδιαίτερους κόσμους τους.

Ωστόσο, το τρίτο τμήμα, με μια παράξενη σεξουαλική μορφή λατρείας που αναζητά μια μυθική φιγούρα, μοιάζει ασύνδετο και λιγότερο εντυπωσιακό. Παρά την παράξενη υπόθεση και τις δυνατές ερμηνείες, η αφήγηση δεν έχει τη συνοχή και το βάθος των προηγούμενων τμημάτων. Η φιλόδοξη εξερεύνηση θεμάτων όπως η αφοσίωση, ο έλεγχος και η θυσία μέσα από τις αποσπασματικές ιστορίες της ταινίας μοιάζει συχνά μπερδεμένη, χωρίς ένα ενοποιητικό νήμα.

Παρά τα ελαττώματά του, το Kinds of Kindness (Ιστορίες Καλοσύνης) αναδεικνύει το μοναδικό όραμα και τη σκηνοθετική ικανότητα του Λάνθιμου. Η ταινία είναι πανέμορφα γυρισμένη, με εντυπωσιακές εικόνες και μια στοιχειωτική μουσική που ενισχύουν την απόκοσμη ατμόσφαιρα. Οι ερμηνείες, ιδιαίτερα του Jesse Plemons και της Emma Stone, είναι συναρπαστικές και απογειώνουν την ιδιότυπη αφήγηση της ταινίας. Παρόλο που μπορεί να μην φτάσει τα ύψη προηγούμενων έργων του Λάνθιμου, όπως το «The Favourite» ή το «Poor Things», το «Kinds of Kindness» είναι μια παράξενη και αξιομνημόνευτη εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και του μεγέθους που φτάνουν οι άνθρωποι για να αποδείξουν την αξία και την αφοσίωσή τους.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Πρωταγωνιστούν: Willem Dafoe, Emma Stone, Hong Chau, Joe Alwyn, Jesse Plemons, Mamoudou Athie, Hunter Schafer, Margaret Qualley

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..