Κριτική Ταινίας : Kodachrome

Το Kodachrome (Ζωή σε Φιλμ) του Mark Raso είναι μια οικεία, μικρή ταινία. Ένα σχεδόν κοινότοπο και προβλέψιμο road movie, το οποίο όμως δεν παύει στιγμή να είναι γοητευτικό και συναισθηματικό. Με ενδιαφέρουσες ερμηνείες, καλοφτιαγμένη και μελαγχολική, μπορεί να μην μένει αξέχαστη αλλά σίγουρα προσφέρει ένα ευχάριστο διάλειμμα.

Διαζευγμένος και στα πρόθυρα να χάσει τη δουλειά του, ο Matt Ryder αιφνιδιάζεται από την απρόσμενη επίσκεψη της Zooey Kern, της κοπέλας που προσέχει τον άρρωστο και χρόνια αποξενωμένο πατέρα του, Benjamin Ryder. Η Zooey τον ενημερώνει ότι ο πατέρας του, ένας διάσημος φωτογράφος, είναι βαριά άρρωστος και του ζητάει να τους συνοδεύσει μέχρι το Κάνσας. Εκεί, ο Ben σκοπεύει να εμφανίσει φωτογραφίες τραβηγμένες σε Kodachrome, λίγο πριν κλείσει το τελευταίο εργαστήριο εμφάνισης αυτού του φιλμ, αφού η Kodak θα το αποσύρει οριστικά από την αγορά. Με τα 4 καρούλια ανά χείρας, οι 3 τους κάνουν ένα αποκαλυπτικό και λυτρωτικό ταξίδι.

Το Kodachrome (Ζωή σε Φιλμ) περιέχει κάθε κλισέ μια ταινίας δρόμου, από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάθε σκηνή μπορεί να προβλεφθεί και να χαρακτηριστεί ως αναμενόμενη. Όμως, ακριβώς επειδή πρόκειται για μια τόσο απλή ταινία, μπορεί εύκολα να επενδύσει στο συναίσθημα και στην ακατέργαστη συγκίνηση. Με εξαιρετική κινηματογραφία και μουσικές επιλογές που ταιριάζουν πολύ καλά στον τόνο της ταινίας, το κέντρο και ο βασικός πυλώνας της είναι η πάντα ιδιόμορφη σχέση πατέρα-γιου και μια νοσταλγία για εκείνη την παλιά εποχή, η οποία είναι έτοιμη να αποσυρθεί.

Η ερμηνεία του Ed Harris ως φωτογράφου που πεθαίνει είναι φανταστική. Ο ίδιος μπορεί και προσεγγίζει και την ευάλωτη φύση του ρόλου, και το πάθος του να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος. Ο Jason Sudeikis είναι επίσης καλός, παρόλο που δεν έχει πολλά να κάνει, ενώ η Elizabeth Olsen έχει μια ευχάριστη παρουσία στην οθόνη.

Μια νοσταλγική και μελαγχολική ταινία δρόμου, το Kodachrome (Ζωή σε Φιλμ) του Mark Raso μπορεί να βασίζεται και να υπηρετεί στωικά ένα κορεσμένο είδος ταινιών, όμως η πανέμορφη κινηματογραφία και οι καλογραμμένοι χαρακτήρες καταφέρνουν να κερδίζουν και την προσοχή, αλλά και το συναίσθημα.

 

Σκηνοθεσία: Mark Raso

Πρωταγωνιστούν: Ed Harris, Jason Sudeikis, Elizabeth Olsen, Bruce Greenwood, Wendy Crewson και Dennis Haysbert.

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..