Κριτική Ταινίας : Lady Macbeth

Το Lady Macbeth (Λαίδη Μάκβεθ) του William Oldroyd είναι συναρπαστικό, γεμάτο πάθος, ένταση και μια με εξαιρετική ερμηνεία από την Florence Pugh. Μια ταινία όπου όλοι οι χαρακτήρες μοιάζουν αντιπαθητικοί, αλλά με μια τέτοια υποβόσκουσα ψυχραιμία που εντυπωσιάζει. Είναι ένα ζοφερό, κινούμενο πορτρέτο για μια από τις πιο άσχημες πλευρές της ανθρώπινης διάστασης.

Το Lady Macbeth (Λαίδη Μάκβεθ), βασισμένο στο λογοτεχνικό μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Nikolai Leskov, είναι η ιστορία της Katherine, μιας νεαρής γυναίκας παγιδευμένης σε έναν γάμο χωρίς αγάπη με τον κατά πολύ μεγαλύτερο της σύζυγο. Βρισκόμενη στην Αγγλία του 19ου αιώνα, η Katherine αναγκάζετε να ζει με τον σύζυγο της και τον πατέρα του, ενώ δεν της επιτρέπεται να βγει από το σπίτι ζώντας στα στερεότυπα που της θέτουν. Η ανάγκη της αυτή για ανθρώπινη επαφή την οδηγεί να συνάψει σχέσεις με ένα σταβλίτη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει ως βάση κάποιου είδους αγάπη. Στην ταινία αυτή δεν υπάρχει τραγωδία, απλά ένας κακός χαρακτήρας του όποιου τα φρικιαστικά εγκλήματα έρχονται σε αντιδιαστολή με την δική του κακομεταχείριση.

Η Florence Pugh είναι υπέροχη δίνοντας μια στρωμένη ερμηνεία, εσωτερική και κρύα, με μια βαθιά σεξουαλική αίσθηση. Κάθε σκηνή της είναι ξεχωριστή, με πολύ ισχυρά συναισθήματα. Οι αντιδράσεις, οι εκφράσεις και η γλώσσα του σώματός της, απλά κουβαλούν τη γοητεία του χαρακτήρα της. Η ομορφιά της ταινίας βρίσκεται στο ότι βασίζεται στην χρήση της σιωπής. Με ελάχιστους διαλόγους, έχει μια έντονη αίσθηση του οπτικού χιούμορ, με το μοντάζ να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να μεταφέρει αυτή τη γοτθική ατμόσφαιρα και να εναλλάσσει τις έντονες σκηνές βίας με άλλες πιο ήρεμες και εσωτερικές. Η μουσική επένδυση έρχεται και δένει με κάθε σκηνή. Η ταινία συνδυάζει το έγκλημα και το πάθος και σίγουρα μιλάει για ορισμένα θέματα που παραμένουν πάντα επίκαιρα και σημαντικά.

Το Lady Macbeth (Λαίδη Μάκβεθ) συνδυάζει μια υπέροχη οπτική αφήγηση, μια βαθιά μελέτη του κύριου χαρακτήρα. Ψυχρό και σιωπηλό, περίεργο, αλλά ταυτόχρονα τόσο ενδιαφέρον, σίγουρα δεν είναι για όλους.

Σκηνοθεσία: William Oldroyd

Πρωταγωνιστούν: Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton, Naomi Ackie και Christopher Fairbank

 

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..