Κριτική Ταινίας : Manchester By The Sea

Το Manchester By The Sea (Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα) είναι μια ταινία με συνεχή συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, απολυτά καταθλιπτικό, αλλά χωρίς να χάνει την αίσθηση του χιούμορ. Είναι μια αξιόλογη απεικόνιση της ξαφνικής απώλειας και της θλίψης, που πλησιάζει την αλήθεια, με απλή διήγηση και καταπληκτικές ερμηνείες.

Η αληθινή δύναμη του Manchester by the Sea είναι η ιστορία του. Η ανατριχιαστική παραδοχή ότι κάποιοι άνθρωποι πραγματικά δεν μπορούν να σωθούν, κάποιες τραγωδίες δεν μπορούν να ξεπεραστούν και κάποιες αμαρτίες δεν μπορούν να συγχωρεθούν. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια ταινία που αποφεύγει το happy ending, αλλά σπάνια βλέπουμε μια ταινία να κλείνει τόσο μελαγχολικά την πόρτα της εξιλέωσης στον πρωταγωνιστή. Ο Kenneth Lonergan δημιούργησε μια ταινία με πραγματικούς χαρακτήρες, τρισδιάστατους, που νιώθουν και κάνουν λάθη…συνεχώς. Η κινηματογραφία είναι πανέμορφη. Οι σκηνές είναι στημένες με έναν τρόπο που αντανακλά το συναίσθημα τέλεια και, υπάρχουν τόσες πολλές στιγμές που μένουν αξέχαστες, εν μέρει χάρη στην όμορφη σύνθεση τους.

Τα πολυάριθμα βραβεία που έχει λάβει ο Casey Affleck για την ερμηνεία του είναι απολύτως κατανοητά. Δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς, ανεξαρτήτως των ιστοριών που σκιάζουν τον ίδιο. Είναι σπάνιο ένας ηθοποιός που έχεις ξαναδεί, να μπαίνει τόσο πολύ μέσα στον ρόλο όπως κάνει ο Affleck σε αυτήν την ταινία. Δεν χρειάζεται να δείξει λυπημένος για να καταλάβεις την θλίψη, παίζει χωρίς κλισέ, σαν να βλέπεις έναν πραγματικό χαρακτήρα. Ο Lucas Hedges παίζει, επίσης εκπληκτικά, έναν πραγματικό έφηβο που ζει την απώλεια παραμένοντας παιδί. Η Michelle Williams και o Kyle Chandler ολοκληρώνουν το cast υπέροχα. Το σύνολο του cast είναι ένα από τα καλύτερα της χρονιάς, γεμάτο από ηθοποιούς που οικειοποιούνται τους χαρακτήρες τους πλήρως.

Το Manchester By The Sea (Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα) είναι ένα ισχυρό οικείο δράμα, μια ματιά στο πως αντιμετωπίζεται μια τραγωδία. Μια ταινία που μας αφήνει να αναλογιστούμε την ευθραυστότητα της ύπαρξης με ένα τρομερά σκοτεινό συμπέρασμα· ότι στο τέλος ίσως να μην πάνε όλα καλά… αλλά έτσι και αλλιώς η ζωή θα συνεχιστεί.

 

 

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Kenneth Lonergan

Πρωταγωνιστούν : Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Gretchen Mol και Lucas Hedges

Στους κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..