Κριτική Ταινίας : Mary Queen of Scots

Το Mary Queen of Scots (Μαίρη, η Βασίλισσα της Σκοτίας) της Josie Rourke είναι μια τυποποιημένη βιογραφική ταινία, η οποία επωφελείται από μια εξαιρετική παραγωγή, τα φεμινιστικά θέματα που προβάλει και τις δύο ηγετικές ερμηνείες της Saoirse Ronan και Margot Robbie. Ωστόσο, δεν καταφέρνει ποτέ να αναδείξει την πραγματική ιστορία πίσω από τις δύο βασίλισσες.

Η νεαρή Μαίρη στην ηλικία των 15 ετών, παντρεύτηκε για να κληρονομήσει τον θρόνο της Καθολικής Γαλλίας. Στα 18 της, όμως, έμεινε χήρα και αψήφησε τις πιέσεις να ξαναπαντρευτεί. Αντ’ αυτού, επέστρεψε στη μητρική της Σκοτία για να διεκδικήσει τον θρόνο που της ανήκε δικαιωματικά. Στο μεταξύ, η Σκοτία και η Αγγλία βρίσκονται κάτω από την εξουσία της επιβλητικής Ελισάβετ Ι. Οι Προτεστάντες έχουν ξανά τον έλεγχο και ο ετεροθαλής αδελφός της Μαίρης κινεί τα νήματα ερήμην της. Οι δυνάμεις εξουσίας στη Σκοτία θεωρούν ότι μια γυναίκα στο θρόνο είναι μια πράξη ενάντια στη φύση και στο θέλημα του Θεού. Η Ελισάβετ αντιμετωπίζει τις δικές της πιέσεις να κάνει διπλωματικό γάμο για χάρη του Αγγλικού θρόνου. Η Μαίρη θα καταλάβει σύντομα ότι σχηματίζεται μια συνωμοσία εναντίον της, μια λαϊκή εξέγερση, αλλά και ένα συνεχές κύμα μισογυνισμού που τη θέτει υπό αμφισβήτηση.

Οι δυο γυναίκες αλληλοθαυμάζονται και τους δένει το γεγονός ότι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα σε θέση εξουσίας. Ανάμεσά τους θα καλλιεργηθεί μια σχέση καχυποψίας, φόβου, αλλά και γοητείας. Αντίπαλες στην εξουσία και στην αγάπη, γυναίκες με εξουσία σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, οι δυο τους πρέπει να αποφασίσουν πώς να παίξουν το παιχνίδι του γάμου έναντι της ανεξαρτησίας. Η Μαίρη προσφέρει τη φιλία της και έναν συμβιβασμό για τις αντικρουόμενες διεκδικήσεις τους, όμως τα αιμοδιψή ένστικτα των αυλικών τους μπαίνουν ανάμεσά τους. Η Μαίρη θα αψηφήσει τους συμβούλους της και θα έρθει αντιμέτωπη με όλους για να κερδίσει το βασίλειο. Οι πιέσεις των διπλωματών, οι σεξιστικές προκαταλήψεις και οι άκαρπες προσπάθειες για αρμονική λύση θα γεννήσουν ένα δράμα εξουσίας, επιβίωσης και θηλυκής αντιδικίας, που θα κάνει τις δυο γυναίκες να μείνουν στην ιστορία – και να αλλάξουν την πορεία της.

Η Rourke προσπαθεί έντεχνα να μεταφράσει έναν κόσμο παλιάς πολιτικής σύγκρουσης και προδοσίας σε ένα πιο σύγχρονο, κοινωνικό δράμα. Όμως αυτός ακριβώς ο στόχος, την κάνει να χάνει και την ιστορική αλήθεια, αλλά και την ειλικρίνεια που χρειάζεται μια τέτοια ταινία. Στην προσπάθεια της να αναδείξει τις γυναίκες της ιστορίας, τους αφαιρεί ικανότητες και κάτι από την προσωπικότητά τους, επικεντρώνοντας κάθε απόφασή τους γύρω από τη σεξουαλική ζωή τους ή τους άντρες που τις επηρεάζουν. To ασυνεπές σενάριο δεν διερευνά ποτέ τις περιπλοκές διαστάσεις των θρησκευτικών πεποιθήσεων των δύο γυναικών, που στην ουσία αποτελεί το κύριο σχίσμα τους. Επίσης, αφήνει στο πλάι την πολιτική κατάσταση της εποχής κάνοντας πολλές παραχωρήσεις, αγγίζοντας μεν τις σύγχρονες ευαισθησίες, αλλά μειώνοντας την ιστορική αξία των πρωταγωνιστριών της, μετατρέποντας τες, αντί για θριαμβεύτριες, σε φανταστικές ηρωίδες μιας καταπιεστικής κοινωνίας.

Σκηνοθετικά, η Josie Rourke προσπαθεί για το καλύτερο με έναν απόλυτα εντυπωσιακό σχεδιασμό παραγωγής και κουστουμιών, τα οποία αποτυπώνουν την υπερβολή της εποχής με προσοχή και λεπτομέρεια. Αυτό όμως που αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα της ταινίας, είναι οι ερμηνείες. Πρωτίστως της Saoirse Ronan, γύρω από την οποία ουσιαστικά περιστρέφεται και η ταινία, και δευτερευόντως της Margot Robbie, η όποια τσαλακώνει τον εαυτό της όσο ποτέ άλλοτε. Οι δύο τους φέρνουν στην επιφάνεια δυο δυναμικές γυναίκες με εντελώς διαφορετικά στοιχεία. Από τη μία η διεκδικητική, μαχητική και φυσική Mary Stuart και από την άλλη, η ασθενέστερη εμφανισιακά Elizabeth, που πρέπει να δείχνει ισχυρή ηγέτης και να κρύβει την εσωτερική της ζήλια και ανασφάλεια. Αυτές αποτελούν και τον βασικό πυλώνα μιας ταινίας που κορυφώνεται μόνο κατα τη διάρκεια της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης, αφού η ίδια η ταινία επιλέγει να μετατρέψει ζητήματα όπως η εθνικότητα, η πίστη και οι διαιρέσεις των λαών, σε προσωπικά θέματα μεταξύ γυναικών, θυμάτων των ανδρών που τις περιβάλλουν και της μισογυνιστικής κοινωνίας.

Το Mary Queen of Scots (Μαίρη, η Βασίλισσα της Σκοτίας) της Josie Rourke είναι μια όμορφη βιογραφία με εξαιρετικές ερμηνείες, η οποία χάνει κάτι από την ένταση της όταν προσπαθεί να παρουσιάσει μια σύγκρουση εποχής με σύγχρονους όρους.

Σκηνοθεσία: Josie Rourke

Πρωταγωνιστούν: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, David Tennant και Guy Pearce

Στους Κινηματογράφους!

 

Πες μας την άποψη σου..