Κριτική Ταινίας : mother!

Η ταινία mother! (Μητέρα!) του Darren Aronofsky είναι μια εμφανώς αλληγορική ταινία για τη δημιουργία κάθε μορφής ζωής. Όμως, αυτή η έντονη ανάγκη του σκηνοθέτη να πρωτοτυπήσει φτάνει στο σημείο η ταινία να χάνει την αυθεντικότητα της και να σταματάει να είναι ευχάριστη.

Aronofsky, ένας από τους πιο διχαστικούς σύγχρονους σκηνοθέτες, στην ταινία mother! (Μητέρα!) μοιάζει σαν να δημιουργεί με μόνο στόχο να προκαλέσει το ακροατήριο. Η ταινία, ενώ έχει ως βάση της την αλληγορία, είναι εξαιρετικά ειλικρινής και ξεκάθαρη, δίνοντας τη δυνατότητα στον θεατή να καταλάβει από την αρχή την κατανομή των ρόλων. Όπως κάθε αλληγορία όμως, ενδέχεται να έχει διαφορετικές ερμηνείες. Το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι η έννοια του δημιουργού, είτε αυτή ταυτίζεται με τη βιβλική έννοια, είτε με την έννοια του σύγχρονου καλλιτέχνη, ενώ παράλληλα προσπαθεί να εντάξει σε όλο αυτό και το πρόβλημα της θυματοποίησης των γυναικών στα πλαίσια της ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Η ταινία θέτει τόσα πολλά ζητήματα με τόσο υπερβολικό τρόπο, που μοιάζει απεγνωσμένη για προσοχή και αντιδράσεις, ενώ δεν ολοκληρώνει καν κάθε μεταφορά που αρχίζει, με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι απλώς θέλει να μιλήσει για πολλά χωρίς να μπορεί να εμβαθύνει σε αυτά.

Η σκηνοθεσία, το μοντάζ και η κινηματογραφία συντελούν στη δημιουργία μιας έντονης κινηματογραφικής εμπειρίας. Με υπέροχες και κοντινές λήψεις δημιουργείται η αίσθηση του πανικού. Τεχνικά πρόκειται για μια άρτια ταινία, προσεκτικά μονταρισμένη και σκηνοθετημένη. Οι ερμηνείες είναι δυνατές από το σύνολο του καστ, ιδιαίτερα όμως από τους υποστηρικτικούς ρόλους. Η Michelle Pfeiffer κλέβει την παράσταση, έχοντας σίγουρα έναν αβανταδόρικο ρόλο, ενώ εξίσου καλός είναι και ο Ed Harris. Οι πρωταγωνιστές, οι δημοφιλείς Javier Bardem και Jennifer Lawrence, αντεπεξέρχονται στις περιστάσεις, με τη Lawrence να λάμπει περισσότερο στις πιο ήσυχες στιγμές της ταινίας.

H ταινία mother! (Μητέρα!) είναι μια αλαζονική αλληγορία που φτάνει στα άκρα για να μπορέσει να προκαλέσει ένα σύνολο συναισθημάτων στους θεατές. Καλοφτιαγμένη και προσεγμένη, αλλά ταυτόχρονα υπερβολική και προφανής, το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να χαρακτηριστεί μοναδική! 

Σκηνοθεσία: Darren Aronofsky

Πρωταγωνιστούν: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris και Michelle Pfeiffer

 

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..