Κριτική Ταινίας : Mulan

ΗMulan (Μουλάν) της Niki Caro είναι μια οπτικά εκπληκτική προσαρμογή της κλασικής ιστορίας της Disney, αλλά στερείται της γοητείας και της μαγείας που έκανε το πρωτότυπο κλασικό.

Σε σκηνοθεσία της Niki Caro, έρχεται από την Disney, η Μουλάν, η επική ιστορία της θρυλικής Κινέζας πολεμίστριας, όπου μια νεαρή, ατρόμητη γυναίκα ρισκάρει τα πάντα, αποδεικνύοντας την αγάπη για την οικογένεια και την πατρίδα της για να γίνει η πιο διάσημη μαχήτρια που γνώρισε ποτέ η Κίνα. Όταν ο Αυτοκράτορας της Κίνας εκδίδει ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ένας άντρας ανά οικογένεια πρέπει να υπηρετήσει τον Αυτοκρατορικό Στρατό για να υπερασπιστεί την χώρα από τους Βόρειους εισβολείς, η Hua Mulan, η μεγαλύτερη κόρη ενός ένδοξου πολεμιστή, παίρνει τη θέση του άρρωστου πατέρα της. Μεταμφιεσμένη ως άντρας, η Hua Jun περνάει από πολλές δοκιμασίες, και θα χρειαστεί να βάλει όλη της τη δύναμη για να τα καταφέρει. Ένα επικό ταξίδι ξεκινάει και θα την μεταμορφώσει σε μια δυναμική πολεμίστρια, που θα κερδίσει τον σεβασμό ενός ολόκληρου έθνους και ενός περήφανου πατέρα.

Σε αντίθεση με τα άλλα remake της Disney της τελευταίας δεκαετίας, η Mulan προσπαθεί να είναι κάπως διαφορετική από την πρωτότυπη ταινία, επιλέγοντας μια πιο ώριμη απεικόνιση της ιστορίας. Αλλά, αυτή η ωριμότητα καταλήγει να είναι και το μεγαλύτερο ελάττωμά της. Η Mulan δεν είναι πλέον μιούζικαλ και δεν έχει την καθοδήγηση του Mushu, ενώ ταυτόχρονα χάνει κάτι από τη μοναδικότητα της. Η δράση είναι έντονη, οι σκηνές των μαχών υπέροχα χορογραφημένες, τα χρώματα και οι τοποθεσίες είναι εκπληκτικές. Τα κοστούμια, το μακιγιάζ και η κινηματογραφία υπέροχα και πολύ πιο κοντά στην Κινέζικη κουλτούρα. Η ταινία, όμως, αντιμετωπίζει προβλήματα με τον διάλογο, τους χαρακτήρες και την πλοκή, τα οποία είναι πολύ σημαντικά όταν πρόκειται για μια ταινία που θέλει να μεταδώσει ένα μήνυμα.

Το σενάριο αγγίζει μόνο επιφανειακά το συναισθηματικό ταξίδι της πρωταγωνίστριας, πριν γίνει ο γυναικείος θρύλος. Η Μουλάν ως χαρακτήρας είναι υπέροχη, αλλά η ανάπτυξή της σε όλη την ταινία είναι μηδαμινή. Η “νέα” Μουλάν γεννήθηκε με υπερδυνάμεις. Όταν εντάσσεται στο στρατό, είναι ήδη μια ταλαντούχα μαχήτρια. Δεν χρειάζεται να ξεπεράσει τίποτα, δεν υπάρχουν δοκιμασίες, δεν υπάρχουν δυσκολίες και συναισθηματικές περιπέτειες. Στην ταινία κινουμένων σχεδίων πέτυχε κάτι, είχε αντίκτυπο. Ο χαρακτήρας είχε ανάπτυξη, εξέλιξη. Απέδειξε ότι ήταν κάτι περισσότερο από αυτό που οι άνθρωποι ήθελαν να είναι. Πλέον, έχει μια μυστική δύναμη που προφανώς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει γιατί είναι γυναίκα. Η Liu Yifei έχει μια καλή ερμηνεία ως Hua Mulan, ενώ οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι ήπιοι και μονοδιάστατοι, χωρίς ουσιαστικό βάρος στην ιστορία.

Η Mulan (Μουλάν) της Niki Caro είναι μια εκπληκτική κινηματογραφικά περιπέτεια, η οποία διατηρεί μια ωραία ισορροπία μεταξύ του νέου και της νοσταλγίας, αλλά στερείται συναισθήματος.

Σκηνοθεσία: Niki Caro

Πρωταγωνιστούν: Liu Yifei, Donnie Yen, Jason Scott Lee, Yoson An, Gong Li και Jet Li

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..