Κριτική Ταινίας : Nope

Το Nope (Ούτε Καν) του Jordan Peele είναι οπτικά, ηχητικά και ατμοσφαιρικά φανταστικό, διατηρώντας παράλληλα έναν βαθύ θεματικό πυρήνα.

Το «Ούτε Καν» διαδραματίζεται λίγο έξω από το Λος Άντζελες, στην κοιλάδα Santa Clarita Valley της Νότιας Καλιφόρνια, όπου τα αδέλφια OJ και Emerald έχουν κληρονομήσει ένα ράντσο αλόγων από τον πατέρα τους. Τα αδέλφια παίρνουν τη σκυτάλη της τέχνης του πατέρα τους ως εκπαιδευτές ζώων για γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών και τηλεόρασης. Δίπλα στο ράντσο βρίσκεται ένα πάρκο και ζωολογικός κήπος, με διαχειριστή ένα πρώην παιδί-θαύμα, που κουβαλάει τα δικά του παιδικά τραύματα. Ο OJ και η Emerald αρχίζουν να παρατηρούν ανεξήγητα φαινόμενα στο ράντσο τους, τα οποία τους οδηγούν σε απίστευτες ανακαλύψεις που έρχονται από ψηλά. Θα αποπειραθούν λοιπόν να αποτυπώσουν τα μυστήρια αυτά στην κάμερα. Τα πράγματα κλιμακώνονται καθώς τα αδέλφια επιστρατεύουν την εξειδικευμένη βοήθεια του υπαλλήλου ενός καταστήματος ηλεκτρονικών και ενός βετεράνου κινηματογραφιστή. Με τις προσπάθειές τους περνούν ένα σημείο χωρίς επιστροφή, οι ήρωές μας παρασύρονται στο μάτι μιας ανεπανόρθωτης καταιγίδας. Το αποτέλεσμα είναι ένα απίστευτο θέαμα κοσμικού τρόμου και μεταφυσικού γουέστερν, με έναν συναισθηματικά πολύπλοκο πυρήνα επιστημονικής φαντασίας.

Υπάρχουν δύο τρόποι να δεις αυτή την ταινία. Ο πρώτος είναι επιφανειακά, ως μια εξαιρετικά εντυπωσιακή ταινία τρόμου με φοβερά οπτικά εφέ και συναρπαστική αφήγηση. Ο δεύτερος ως μια βαθιά αλληγορική ταινία, με έντονους συμβολισμούς όπου όλα σημαίνουν κάτι. Ο Peele προσπαθεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα, αλλά ίσως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να αναπτύξει κάποιες από τις ιδέες του, με αποτέλεσμα να μην συνδέονται όλα αφηγηματικά.

Η ερμηνεία του Daniel Kaluuya είναι εξαιρετική, το ίδιο και του υπόλοιπου καστ. Απλά η ταινία σε αφήνει με το αίσθημα ότι χρειαζόταν κάτι παραπάνω ή κάτι λιγότερο στην πλοκή της. Έχει μια έντονη φιλοδοξία η οποία δεν ισορροπείται αρκετά.

Το Nope (Ούτε Καν) του Jordan Peele είναι προκλητικό, εντυπωσιακό, αλλά λίγο ακατάστατο.

Σκηνοθεσία: Jordan Peele

Πρωταγωνιστούν: Daniel Kaluuya, Michael Wincott, Brandon Perea, Wrenn Schmidt, Steven Yeun, Keke Palmer

Στους Κινηματογράφους.

Πες μας την άποψη σου..