Κριτική Ταινίας : Operation Mincemeat

To Operation Mincemeat (Επιχείρηση Κιμάς) του John Madden είναι ένα καλό πολεμικό δράμα, με απίστευτο καστ, υπέροχα σκηνικά και κοστούμια.

1943: Οι Σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να εξολοθρεύσουν την απειλή του Χίτλερ και σχεδιάζουν μία μεγάλη επίθεση στη Σικελία. Βρίσκονται μπροστά σε μία απίθανη πρόκληση: πώς θα καταφέρουν να προστατεύσουν τους στρατιώτες τους από τη σφαγή στη μάχη; Η τελική ευθύνη βαραίνει δύο μυστικούς πράκτορες, τον Γιούεν Μόνταγκιου και τον Τσαρλς Κολμόλντλεϊ, που καταστρώνουν την πιο απρόσμενη στρατηγική αποπροσανατολισμού του αντιπάλου με το βοήθεια ενός νεκρού.

Το Operation Mincemeat καταφέρνει να χειριστεί το θέμα που διαπραγματεύεται με ευαισθησία και, παρά τους πνευματώδεις διάλογους και τις κωμικές στιγμές, δεν πέφτει ποτέ στο επίπεδο της φάρσας. Η ταινία είναι κινηματογραφική αναπαράσταση μιας πραγματικής βρετανικής επιχείρησης κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε ως στόχο να εξαπατήσει τη ναζιστική Γερμανία. Μια ιστορία δηλαδή που εξ ορισμού είναι συναρπαστική και παράλογη, όσο και η προσπάθεια να ξεγελάσεις τους απόλυτους δυνάστες τις εποχής.

Αν και υπάρχει και μια ασταθής ρομαντική υποπλοκή, το κατασκοπευτικό κομμάτι είναι αυτό που κυριαρχεί. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές και ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο ρόλος του νεαρού Ian Fleming, ο οποίος υπήρξε, σύμφωνα με την ταινία, κλειδί για την έναρξη της επιχείρησης, δέκα χρόνια πριν από την έκδοση του πρώτου βιβλίου James Bond.

To Operation Mincemeat (Επιχείρηση Κιμάς) του John Madden δεν είναι πρωτότυπο ή ιδιαίτερο, άλλα παραμένει μια πολύ καλοφτιαγμένη ταινία.

Σκηνοθεσία: John Madden

Πρωταγωνιστούν: Penelope Wilton, Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Rufus Wright, Ruby Bentall, Charlotte Hamblin, Johnny Flynn, Mark Gatiss

Στους κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..