Κριτική Ταινίας : Passengers

Το Passengers είναι μια ενδιαφέρουσα sci-fi ταινία, με γιγαντιαία glossy σκηνικά, όμορφους πρωταγωνιστές που ερωτεύονται και θεαματικές σκηνές δράσης… όμως κάτι λείπει.

Ο σκηνοθέτης Morten Tyldum, ενώ μπορεί να δώσει εντυπωσιακές σκηνές, αναμιγνύει στην ταινία διάφορα είδη, από ρομαντική κομεντί ως περιπέτεια, με αποτέλεσμα το Passengers να καταλήγει μπερδεμένο και δυσνόητο.

Οι πρωταγωνιστές, δύο από τους πιο επιτυχημένους ηθοποιούς τουλάχιστον από άποψη εισιτηρίων, Jennifer Lawrence και Chris Pratt, είναι ικανοποιητικοί. Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι υπάρχουν κάποιες στιγμές υπερβολής από την Lawrence, ενώ ο Pratt δεν προσπαθεί αρκετά σε κάποιες άλλες. Ο Michael Sheen είναι καλύτερος κι από τους δύο στον ρόλο του ρομπότ-υπηρέτη, αλλά ούτε αυτός προκαλεί αίσθηση.

Τα οπτικά εφέ και η μουσική είναι εμπνευσμένα, όπως και τα σκηνικά. Γενικά πρόκειται για μια όμορφη, λαμπερή ταινία. Με βάση το σενάριο δικαιολογείται, αλλά πραγματικά είναι σαν να βλέπεις ανθρώπους να παίζουν στο σκηνικό κάποιας εκπομπής. Γεγονός που είναι αξιοσημείωτο, αλλά και κουράζει ταυτόχρονα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας βρίσκεται στο σενάριο. Παρόλο που βρισκόταν χρόνια στην λίστα με τα καλύτερα σενάρια του Hollywood, υπάρχουν πολλές συναισθηματικές ελλείψεις. Χωρίς να θέλω να δώσω κάποιο spoiler, ουσιαστικά βλέπουμε ένα θύμα να επιλέγει να ακολουθήσει τον θύτη του. Τα πάντα είναι επιφανειακά και διασκεδαστικά, γεγονός που συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα για αυτού του είδους τις ταινίες, αλλά όταν κάποιος επιλέγει τι θα ζήσει ο άλλος, αυτό δεν είναι ούτε διασκεδαστικό, ούτε επιφανειακό. Ναι μεν ο ήρωας άργησε να το αποφασίσει, έζησε ένα εσωτερικό πόλεμο με την μοναξιά και έδωσε μια λύση στο τέλος, αλλά από το να του δώσεις κάποια ελαφρυντικά μέχρι να το ξεχάσεις και να βλέπεις ένα χαριτωμένο έρωτα, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αν η ταινία ήταν λιγότερο glossy ή χαριτωμένη και βλέπαμε ένα θρίλερ με το ίδιο σενάριο, ίσως να βλέπαμε μια πολύ καλύτερη ταινία.

Το Passengers είναι μια λαμπερή ταινία, με όμορφους πρωταγωνιστές και εντυπωσιακά σκηνικά που δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο στον θεατή. Αν και προσπαθεί να μιλήσει για το τίμημα των επιλογών μας, ουσιαστικά καταλήγει σε κάτι επιφανειακό και κενό.

Σκηνοθεσία: Morten Tyldum

Πρωταγωνιστούν: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne
και Andy Garcia

Στους κινηματογράφους

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Διαφωνώ με την κριτική.
    Σαφώς και η επιλογή του να την αφυπνίσει είναι μέγα ηθικό λάθος, αλλά η ταινία απέδειξε ότι το λάθος αυτό τους έσωσε μαζί και τους λοιπούς επιβάτες που εκ των πραγμάτων είχαν την τύχη του θανάτου!
    Άλλωστε κανένας τους τελικά δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μόνος…

    Επιπρόσθετα, η επιλογή της να μην μπει σε “ύπνωση” εκ νέου ενώ της δόθηκε η ευκαιρία, αποδεικνύει ότι η ζωή δεν ακολουθεί τους σωστούς κανόνες για να επιφέρει ευτυχία, η ευτυχία είναι τελικά πολλές φορές δίπλα μας και απλά την προσπερνάμε γιατί κοιτάμε αλλού!

Πες μας την άποψη σου..