Κριτική Ταινίας : Ready Player One

Το Ready Player One του Steven Spielberg είναι μια οπτικά συναρπαστική κινηματογραφική εμπειρία, με μια κλασική ιστορία που διατηρεί τις νόρμες των μπλοκμπάστερ. Με βαθύ νοσταλγικό χαρακτήρα και αμέτρητες αναφορές στη λεγόμενη ποπ κουλτούρα, προσφέρει αγνή διασκέδαση σε ένα εντυπωσιακό πακέτο.

Στο δυστοπικό μέλλον όπου εξελίσσεται το Ready Player One, ένα ορφανό παιδί, ο Wade Watts, προσπαθώντας να ξεφύγει από τη ζοφερή πραγματικότητα, εισέρχεται στην “Όαση”. Η “Όαση” είναι ένας εικονικός κόσμος όπου οι άνθρωποι μπορούν να πραγματοποιήσουν κάθε φαντασία τους. Ο αποθανών ιδιοκτήτης και δημιουργός της “Όασης” έχει αφήσει πίσω του τρεις προκλήσεις, ώστε ο νικητής να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του εικονικού αυτού περιβάλλοντος καθώς και της περιουσίας του. Έτσι, δημιουργεί έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό μεταξύ όλων των παικτών, αλλά και των ίδιων των συνεργατών του.

Ο Spielberg δημιούργησε μια ταινία αφιερωμένη στους gamers και στους λάτρεις αυτού που ονομάζουμε ποπ κουλτούρα. Φουτουριστική και εντυπωσιακή, μπλέκει τη ζωντανή δράση με τα οπτικά εφέ, με ένα μεγαλεπήβολο οπτικό αποτέλεσμα. Το σενάριο, όμως, χάνει τον ρυθμό του και παραμένει προβλέψιμο καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας. Οι χαρακτήρες δεν αναπτύσσονται αρκετά, μένοντας στη σκιά της υπέροχης κινηματογραφίας που εντυπωσιάζει, ενώ η ταινία πλατειάζει χωρίς λόγο. Η μουσική επένδυση όμως είναι εξαιρετική, καθώς αναδεικνύει την ταινία κουμπώνοντας υπέροχα με κάθε σκηνή της. Το σύνολο του καστ δίνει ερμηνείες αντάξιες της ταινίας, αν και η φύση του σεναρίου δεν επιτρέπει την ολική ταύτιση με τους χαρακτήρες καθώς μοιάζουν κάπως μονοδιάστατοι στη στάση τους. Για παράδειγμα, ο κακός της ιστορίας αν και τοπεθετείται σωστά, δεν μοιάζει αρκετά συναρπαστικός.

Το Ready Player One είναι μια ταινία απρόσμενα διασκεδαστική, η οποία χρησιμοποιεί τη νοσταλγία ως το μεγαλύτερο όπλο της, σε συνδυασμό με μια εξαιρετική σκηνοθεσία και κινηματογραφία. Παρόλες τις ατέλειες και τις αδυναμίες της, η ταινία παραμένει ένα μαγευτικό ταξίδι δράσης σε έναν εικονικό κόσμο ενός μέλλοντος που καταδεικνύει την βαθιά εξάρτηση του κοινού από την διασκέδαση.

 

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg

Πρωταγωνιστούν: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, T.J. Miller, Simon Pegg και Mark Rylance

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..