Κριτική Ταινίας : Red Sparrow

Το Red Sparrow (Κόκκινο Σπουργίτι) του Francis Lawrence είναι ένα στερεό και έντονο κατασκοπευτικό δράμα, βασισμένο στη σεξουαλικότητα της πρωταγωνίστριας Jennifer Lawrence και στη χρήση όσο περισσότερο αληθοφανούς βίας, στα πλαίσια μιας όχι και τόσο πρωτότυπης ιστορίας.

Με στόχο να εξάψει την Αμερικανική φαντασία, το Red Sparrow (Κόκκινο Σπουργίτι) χρησιμοποιεί κοινούς μύθους που υπάρχουν για την τρομερή Ρωσία. Όπως για παράδειγμα τον μύθο πως οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εκπαιδεύουν νεαρές ελκυστικές γυναίκες να χρησιμοποιούν το σώμα και τη σεξουαλικότητα τους για να παγιδεύουν ανυποψίαστους δυτικούς. Το κεντρικό άτομο στην ιστορία είναι η Dominika Egorova, μια χορεύτρια στα Bolshoi, της όποιας η καριέρα έρχεται σε τέλμα όταν τραυματίζεται. Προσπαθώντας να βρει τρόπο επιβίωσης, αποδέχεται μια δουλειά από τον θείο της πιστεύοντας πως θα είναι κάτι προσωρινό. Η δουλειά όμως καταλήγει στον βιασμό της και έτσι εντάσσεται με το ζόρι σε ένα σχολείο για νέους πράκτορες ή, όπως ο χαρακτήρας της το αποκαλεί, σχολείο για πόρνες.

Η βία και η σεξουαλικότητα αποτελούν συνειδητά την κεντρική βάση της ταινίας, αφήνοντας τη δράση να έχει έναν πολύ υποδεέστερο ρόλο. Οι ερμηνείες είναι προσεγμένες, με την Jennifer Lawrence να ξεχωρίζει με την τολμηρή της απόφαση να ενστερνιστεί πλήρως τον ρόλο της εκπαιδευμένης στην σαγήνη και, παράλληλα, εγκλωβισμένης στις καταστάσεις κατασκόπου, αν και η προφορά της υπάρχει μόνο για να αποσυντονίζει. Συμπληρωματικοί στους ρόλους τους, οι Joel Edgerton και Matthias Schoenaerts στηρίζουν ικανά την ταινία. Οπτικά, η ταινία είναι καλοφτιαγμένη και προσεγμένη, με έξυπνο μοντάζ. Μετά το πρώτο μισό της ταινίας και την εισαγωγή στο δράμα της Dominika, η ταινία ακολουθεί την τυπική ροή μιας Αμερικανικής κατασκοπευτικής ταινίας, η οποία συνεχίζει να βασίζεται στη θεωρία του ψυχρού πολέμου.

Το Red Sparrow (Κόκκινο Σπουργίτι) είναι ένα μυστηριώδες, κατασκοπευτικό θρίλερ, εστιασμένο στην τέχνη της χειραγώγησης και στο πώς μια γυναίκα μπορεί να γίνει θύμα των καταστάσεων…ακόμα και η ικανότερη. Αν και η ταινία είναι αργή στον ρυθμό της, και ενώ στρέφεται και χρησιμοποιεί υπερβολικά το γυμνό και τη βία, εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον ως ένα ακόμα “παραμύθι” για τον σκοτεινό “πόλεμο” μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη και τους μύθους που έχουν χτίσει ο ένας για τον άλλο.

 

Σκηνοθεσία: Francis Lawrence

Πρωταγωνιστούν: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker και Jeremy Irons

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..