Κριτική Ταινίας : Skyscraper

Το Skyscraper (Ουρανοξύστης) του Rawson Marshall Thurber είναι μια έντονα προβλέψιμη ταινία, ο ορισμός της καθαρής, χαζής διασκέδασης. Μια τυπική Αμερικανική περιπέτεια, όμοια με εκείνες περασμένων δεκαετιών, με σουρεάλ σκηνές δράσης. Κεντρικός της άξονας ένας ήρωας που θέλει να σώσει τον κόσμο και την οικογένειά του. Ένα one man show βασισμένο πάνω στη δημοφιλία του πρωταγωνιστή.

Ο Dwayne Johnson είναι ο πρωταγωνιστής του Skyscraper (Ουρανοξύστης) και, ουσιαστικά, η μηχανή πάνω στην οποία στήθηκε η ταινία, αφού είναι από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς στην Αμερική, αλλά και στην Κίνα. Ο Johnson έχει τον ρόλο του Will Sawyer, ενός πρώην επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης Ομήρων του FBI και βετεράνου πολέμου, ο οποίος, μετά από αναγκαστική απόσυρση από την ενεργό δράση λόγω τραυματισμού, προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας σε ουρανοξύστες. Σε μια αποστολή στην Κίνα, ενοχοποιείται για την ξαφνική ανάφλεξη του ψηλότερου και ασφαλέστερου ουρανοξύστη, την ασφάλεια του οποίου είχε μόλις αναλάβει. Ο Sawyer προσπαθεί να βρει τους υπαίτιους της φωτιάς και να σώσει την οικογένειά του, η οποία είναι παγιδευμένη μέσα στο κτίριο.

Δεν υπάρχει τρόπος να προσεγγίσει κάποιος ορθολογικά ούτε την ιστορία, ούτε τις σκηνές δράσης του Skyscraper (Ουρανοξύστης). Η ταινία, όπως και ο πρωταγωνιστής, αντιστέκονται σε κάθε νόμο της φυσικής ή ανθρώπινης αδυναμίας. Το Skyscraper είναι απόλυτα υπερβολικό σε κάθε ευκαιρία, αλλά αυτό μοιάζει μια εναρμονισμένη και συνειδητοποιημένη επιλογή της ταινίας. Μια επιλογή που δένει εξαιρετικά με το φουτουριστικό ύφος που έχει οπτικά, αλλά και τις σκηνές δράσης που κλέβουν την παράσταση.

Εκεί όμως που η ταινία κερδίζει τους περισσότερους πόντους, είναι στην επιλογή του πρωταγωνιστή. Ο Dwayne Johnson, χωρίς να διαθέτει ένα τεράστιο υποκριτικό ταλέντο, ούτε μια εξωπραγματική ομορφιά, καταφέρνει να έχει το χάρισμα παλαιότερων αστέρων του είδους. Ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να πουλήσει κάθε λεπτό αυτής της σουρεάλ πραγματικότητας και αυτό είναι το μόνο που η ταινία ζητάει από εκείνον. Μαζί του, η Neve Campbell σε έναν χαρακτήρα αρκετά δυναμικό που επηρεάζει την ιστορία, μην ακολουθώντας τα κλασικά πρότυπα της γυναίκας του ήρωα που μένει σιωπηλή.

Το Skyscraper (Ουρανοξύστης) του Rawson Marshall Thurber είναι μια παλιομοδίτικη ταινία με σύγχρονο περιτύλιγμα. Χωρίς να είναι κακή, στα πλαίσια που κινείται, σίγουρα δεν αφήνει μια δυνατή εντύπωση πέραν του γεγονότος ότι ο Dwayne Johnson είναι ένας σύγχρονος action hero που μπορεί να στηρίξει κάθε υπερβολή με την εικόνα του.

 

Σκηνοθεσία: Rawson Marshall Thurber

Πρωταγωνιστούν: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Chin Han, Roland Møller, Noah Taylor, Byron Mann, Pablo Schreiber, και Hannah Quinlivan.

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..