Κριτική Ταινίας : Tar

Το Tar του Todd Field είναι μια λεπτή και περίπλοκη μελέτη χαρακτήρα, στοχαστική και αριστοτεχνικά δημιουργημένη, η οποία εμβαθύνει στην πιο σκοτεινή πλευρά της κλασικής μουσικής και της φήμης, με μια υπέροχη ερμηνεία και μια διαχρονική αφήγηση.

Η Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο της Λύδια Ταρ, μιας πρωτοποριακής μαέστρου που διευθύνει μια μεγάλη γερμανική ορχήστρα. Η Ταρ βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της, καθώς προετοιμάζει τόσο την παρουσίαση ενός βιβλίου όσο και την πολυαναμενόμενη ζωντανή εκτέλεση της Πέμπτης Συμφωνίας του Μάλερ. Η ζωή της θα αρχίσει να παίρνει μια απρόσμενα δραματική τροπή. Πρόκειται για μια σπουδή πάνω στη μεταβαλλόμενη φύση της εξουσίας, στον αντίκτυπό της στην κοινωνία και στην ανθεκτικότητα της απέναντι στον σύγχρονο κόσμο.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Lydia Tar, μιας επιτυχημένης κλασικής πιανίστριας που παλεύει με την ψυχική της υγεία. Εμβαθύνει σε έναν άκρως ανταγωνιστικό – και συχνά εγωιστικό – κόσμο κλασικής μουσικής και τέχνης, ενώ παράλληλα εξερευνά την ιδέα της “κάνσελ” κουλτούρας. Αρκετά συμβατική σεναριακά και κάπως θαμπή, είναι μεθοδική στον ρυθμό της, αν και πραγματικά μπορεί απλά να χαρακτηριστεί αργή, χτίζοντας την ένταση και την ίντριγκα μέχρι το τέλος.

Η ερμηνεία της Μπλάνσετ είναι αναμφίβολα η πιο δυνατή πτυχή της ταινίας και αποτελεί απόδειξη της απίστευτης εμβέλειάς της ως ηθοποιού. Καταφέρνει να μεταφέρει τα έντονα συναισθήματα του χαρακτήρα της με μεγάλη λεπτότητα και χροιά, καθιστώντας την ένα από τα ξεχωριστά στοιχεία της ταινίας.

Το Tar του Todd Field είναι μια τεχνικά άρτια ταινία με μια δυναμική ερμηνεία από την Cate Blanchett ως Lydia Tar, η οποία εξερευνά τη σκοτεινή πλευρά του κόσμου της κλασικής μουσικής και την πολυπλοκότητα της φήμης και της υπευθυνότητας.

Σκηνοθεσία: Todd Field

Πρωταγωνιστούν: Cate Blanchett, Noemie Merlant, Nina Hoss, Sophie Kauer, Marc-Martin Straub, Adam Gopnik, Mark Strong, Sylvia Flote

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..