Κριτική Ταινίας : The Battle of the Sexes

Το The Battle of the Sexes (Η Μάχη των Φύλων) των Jonathan Dayton και Valerie Faris είναι μια βιογραφική ταινία βασισμένη σε ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά αθλητικά γεγονότα όλων των εποχών. Διασκεδαστική, αλλά χωρίς συναισθηματικό βάθος, αποτελεί ακόμα μία απόπειρα μεταφοράς μιας πραγματικής ιστορίας, με τον ίδιο κλασσικό τρόπο.

Στην αυγή της σεξουαλικής επανάστασης και της ανόδου του γυναικείου κινήματος, ο αγώνας τένις του 1973, που ονομάστηκε The Battle of the Sexes (Η Μάχη των Φύλων), έμελλε να γίνει ένα ιστορικά καταγεγραμμένο ντοκουμέντο στην ιστορία του φεμινισμού. Πάνω σε αυτόν στηρίζεται η ταινία που έρχεται να εξιστορήσει τα γεγονότα γύρω από τον αγώνα και να αντιπαραβάλλει τις ιστορίες των δυο πρωταγωνιστών του match· της τότε νούμερο ένα γυναίκας τενίστριας στον κόσμο, Billie Jean King, που υποδύεται η Emma Stone, και του πρώην πρωταθλητή Bobby Riggs, στον ρόλο του οποίου βλέπουμε τον Steve Carell.

Το κύριο πρόβλημα της ταινίας είναι μια ιδιότυπη τονική ασυνέπεια, αφού εστιάζει και δίνει αρκετό χρόνο σε δύο συγκρουόμενους κύριους χαρακτήρες, δημιουργώντας ένα περίεργο μείγμα δράματος και κωμωδίας. Το σενάριο υπηρετεί ορισμένα κλισέ, αφού βασίζεται σε κλασσικές νόρμες. Ο μόνος νεοτερισμός είναι το γεγονός πως η πρωταγωνίστρια είναι ομοφυλόφιλη. Η προσοχή που δόθηκε στη σεξουαλικότητα της Billie Jean King βοήθησε στην απεικόνιση της ως πραγματικό πρόσωπο. Από την άλλη, αυτό αποτελεί το μόνο στήριγμα της ταινίας σε κουραστικό βαθμό, δίνοντάς της το ύφος ρομαντικής κομεντί. Ως αποτέλεσμα, το κεντρικό γεγονός της ταινίας, ο ίδιος ο αγώνας τένις, αν και άψογα χορογραφημένος, δεν προκαλεί τα συναισθήματα ενθουσιασμού και λύτρωσης που θα έπρεπε. Ερμηνευτικά και η Emma Stone και ο Steve Carell κάνουν αξιοθαύμαστη δουλειά, φέρνοντας στην οθόνη δυο πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες. Η κινηματογραφία αποδίδει εξαιρετικά την ατμόσφαιρα των ’70s με νέον σκηνικά και έντονο φωτισμό.

Αν και οπτικά απλό και με ασυνεπή ρυθμό, το The Battle of the Sexes (Η Μάχη των Φύλων) λειτουργεί σαν μια δραματική ιστορία αγάπης κάτω από ένα λεπτό κωμικό στρώμα, χωρίς να καταφέρνει να έχει το απαιτούμενο βάρος που χρειάζεται κάθε πραγματική ιστορία.

 

Σκηνοθεσία: Jonathan Dayton και Valerie Faris

Πρωταγωνιστούν: Emma Stone, Steve Carell, Sarah Silverman, Bill Pullman, Alan Cumming, Elisabeth Shue, Austin Stowell και Eric Christian Olsen

 

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..