Κριτική ταινίας : The Creator (O Δημιουργός)

Το The Creator (O Δημιουργός) του Gareth Edwards εντυπωσιάζει με την εκπληκτική οπτική του και τα θέματα που προκαλούν σκέψη, ακόμη κι αν κατά διαστήματα δυσκολεύεται να διατηρήσει τη δυναμική του.

Ο Joshua, ένας σκληροτράχηλος πρώην πράκτορας των ειδικών δυνάμεων που θρηνεί την εξαφάνιση της συζύγου του, επιστρατεύεται για να βρει και να σκοτώσει τον Δημιουργό, τον μόνιμα ασύλληπτο αρχιτέκτονα ενός προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει κατασκευάσει ένα μυστηριώδες όπλο µε τη δύναμη όχι µόνο να τερματίσει τον πόλεμο αλλά και να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Ο Joshua μαζί µε µία ομάδα από ελίτ μυστικούς πράκτορες θα διανύσουν εχθρικά εδάφη και θα βρεθούν στη σκοτεινή καρδιά µιας περιοχής που κατοικείται από «πλάσματα» Τεχνητής Νοημοσύνης. Εκεί θα ανακαλύψουν πως το θανάσιμο όπλο που μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο δεν είναι παρά ένα δημιούργημα Τεχνητής Νοημοσύνης µε τη μορφή μικρού παιδιού.

Το The Creator υιοθετεί με επιτυχία το πνεύμα της επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του ’80, ενώ παρουσιάζει τις ιδέες του με έναν οπτικά γοητευτικό, αλλά κάπως μπερδεμένο τρόπο. Παρά την εξάρτησή του από τα κλισέ, καταφέρνει να έχει συναισθηματικό βάθος σε ένα είδος που συχνά το στερείται. Ο Gareth Edwards αποδεικνύει τον εαυτό του ως οραματιστή σκηνοθέτη, που προσφέρει εκπληκτικά οπτικά στοιχεία και θέματα που προκαλούν σκέψη, ακόμη και αν η ανάπτυξη των χαρακτήρων υπολείπεται.

Στα στοιχεία που ξεχωρίζουν στην ταινία συμπεριλαμβάνονται η συναρπαστική ερμηνεία της Allison Janney και η μαγευτική κινηματογράφηση του Greg Frasier. Τα οπτικά εφέ είναι επίσης εξαιρετικά. Ωστόσο, ο πυρήνας της ταινίας στερείται ουσίας, με υπερβολική εστίαση στην επιστημονική ορολογία.

Εν κατακλείδι, το “The Creator” είναι ένα οπτικά εντυπωσιακό, συναισθηματικά φορτισμένο θέαμα επιστημονικής φαντασίας, το οποίο καταπιάνεται με φιλόδοξα θέματα. Παρόλο που σκοντάφτει περιστασιακά στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και στη δαιδαλώδη πλοκή, ξεχωρίζει σε μια αγορά κορεσμένη από τυποποιημένα blockbusters. Ο Gareth Edwards δημιούργησε μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία που, παρά τις ατέλειές της, προσφέρει μια αναζωογονητική προσέγγιση του είδους.

Πρωταγωνιστούν: John David Washington, Gemma Chan, Ken Watanabe, Sturgill Simpson, Allison Janney

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..